fallback

Проектът за промени в Изборния кодекс е внесен в Народното събрание

Текстовете предвиждат преференциален вот и поетапното въвеждане на машинното гласуване

12:49 | 12.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Коалиция за България“ внесе проект за нов Изборен кодекс, съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова, която оглавяваше и времената комисия за изработване на нови изборни правила.

Манолова даде разяснения и за основните моменти в кодекса. На следващите избори за първи път ще се гласува за личности, коментира тя, защото в кодекса е предвидено преференциално гласуване. Избирателите ще могат да пренареждат листите, а прагът на преференциалния вот ще бъде 7%. Остава и интегралната бюлетина.

Интегралната бюлетина е едно от нещата, от които няма да отстъпим, коментира Манолова и допълни, че освен преференциален вот, кодексът предвижда да се въвежда поетапно и машинното гласуване. Първоначално то ще бъде паралелно заедно с хартиените бюлетини.

Поетапно ще се въвежда и активната регистрация и прецизиране на избирателните списъци.

Вносителите предлагат още и нов начин на конституиране на Централната избирателна комисия, става ясно от текста, внесен в деловодството на парламента. Членовете на комисията ще избират от Народното събрание след открита публична процедура,изслушване на кандидатите и преценка на професионалните им качества.

Нови правила ще има за медийната кампания, но денят за размисъл остава. Наблюдателите и медиите да присъстват на всички фази от изборния процес, за да има публичност и прозрачност, разясни още Манолова.

В проекта са включени голяма част от текстовете, изработени от временната комисията. Част от тях са подобрени. Всички важни предложения на гражданските организации присъстват в проекта, обясни още тя.

Заложили сме правила, които да осигурят едни честни избори и да мотивират хората за активно участие. Чрез свободни и честни избори и масово участие ще бъдат избрани органи и институции с висок авторитет, каза Манолова. 

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
fallback