fallback

Масови съкращения в Ихтиман и Търговище

Американските собственици на ЕСАБ-Електроди и Енерсис освобождават съответно 200 и 420 души

17:46 | 11.12.13 г. 10

Над 200 души, работници и служители от "ЕСАБ-Електроди" АД в Ихтиман, са уволнени. Американският собственик е поел само ангажимент при препродажба на активите на фирмата да изплати по две заплати на освободения персонал.

Въпросът е защо едно дружество, което има добри производствени резултати и стои стабилно на нашия и международния пазар преустановява дейността си у нас, питат от КНСБ.

С американски собственик е и "Енерсис" АД в Търговище - дружество с голям износ, което преустановява основната дейност – производството на акумулатори. В ход е освобождаване от производството на 420 души.

Търговище е с една от най-високите нива на безработица и уволнението на няколкостотин души ще предизвика социален взрив, смятат от синдиката.

Ако не се преустановят уволненията, ръководствата на КНСБ, на Синдикална федерация "Металици" към КНСБ и на НСФ "Метал-електро" (към КНСБ) ще инициират разговори за постигане на съгласие с мениджмънта и местната управа за обезщетение на работниците и служителите възлизащо на 18 брутни заплати, което е световна практика.

КНСБ ще предложи и мерки за намиране на нова заетост на съкратените служители.

Големият въпрос е защо американски инвеститори напускат страната, сега в условията на обявената реиндустриализация. Какво мисли правителството за това и може ли то да даде компетентен отговор, питат още от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
fallback