fallback

БСП спешно променя Закона за конфликт на интереси

Предвижда се разширяване кръга на лицата, които са обхванати от закона

13:34 | 09.12.13 г.

Мая Манолова и Кирил Добрев са подготвили промени за Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това обявиха самите те в парламента днес.

Добрев беше председател на временната анкетна комисия, която разследваше данните около прословутото тефтерче на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Двамата с Манолова организираха кръгла маса с граждански организации за бъдещето на комисията и промени в нормативната уредба.

Промените в Закона за конфликт на интереси са в посока на разширяване кръга на лица, които са обхващани от закона.

Според Манолова всички лица, които оперират с публични пари, включително и евросредства, трябва да отговарят на изискванията на закона.

Промените предвиждат още съкращаването на времето за административно и съдебно производство за конфликт на интереси. Манолова настоява комисията да започне да се произнася в бързи и ясни срокове. Комисията да започне да работи като колективен орган, поиска още тя. По нейни думи не бива председателят й да взима еднолични решения.

Управляващите настояват още с промените в Закона за конфликт на интереси да се въведе случаен принцип при разпределение на преписките в комисията. По един комисар ще работи върху всяка преписка, а експертите от комисията също ще бъдат разпределяни на случаен принцип.

Ясни правила и процедури за избиране на членове на комисията поиска още Манолова. В момента тя работи в намален състав след оставка на двама от тях, обясни зам.-председателят на НС и припомни, че при останалите трима предстои ротация.

"След седмици в тази комисия няма да има членове, затова бързаме с промените“, каза тя. Манолова иска ясни правила за избор на новите членове от всички квоти – Народно събрание, Министерски съвет, президент.

Тя настоява още да се повишат изискванията за професионализъм на членовете. Кирил Добрев пък настоява за промени, при които всеки комисар, при започване на работа по дадена преписка, да подава декларация, че няма конфликт на интерес по тази преписка, както и че върху тях не е оказван натиск.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 06.09.22 г.
fallback