На сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде пуснат "черен" списък с фирми, за които е установена повтаряемост на нарушенията, за да има превентивен ефект върху останалите доставчици на храни. Това каза проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ.
Запитан дали в списъка ще влизат само производители и преработватели, Моллов отговори, че такъв списък ще се появи в момента, в който новият сайт на агенцията е готов. В списъка ще влязат всички, които имат отговорност и са я нарушили повече от един път.
"Практиката показва, че репутацията на една фирма не е достатъчно условие, за да й имаме 100% доверие", уточни Моллов.
На въпрос защо ще се прави списък с нарушителите, вместо да им отнемат лиценза, Моллов каза, че това не е достатъчно - като отнемем лиценза на една фирма, тя се пререгистрира, обясни той.
Моллов съобщи още, че от днешния Никулден до Ивановден дежурни екипи ще следят денонощно безопасността на храните.
През този период от годината наблюдаваме засилено пазаруване. Нарекохме нашия план "24/30", защото в период на 30 дни 267 инспектори ще дежурят по 24 часа, обясни Моллов.
Ще се акцентира върху няколко празника: на днешния Никулден се проверяват пазари, борси за риба и предприятия в сектора, хипермаркети, заведения за хранене и др. Основно се инспектират хигиената в обектите, документацията, съпровождаща продуктите, личната хигиена на персонала. Днес вече има установени нарушения, свързани с продажбите на риба и са иззети количества.
На студентския празник - 8 декември също ще има проверки, защото пак е завишен рискът от некачествени продукти в хотели и системи ол инклузив. По Коледа и Нова година се изискват завишени контролни действия по отношение на търговските обекти, складове и цехове за преработка.
"Това не е кампаниен контрол покрай празниците. Основният мотив е завишеният риск, свързан със струпването на хора или усилените покупки, тъй като има риск да се появят нелоялни доставчици на хранителни продукти", обясни Моллов.
Въвеждат се още и мобилни групи, които ще бъдат насочвани директно от БАБХ - втори екип ще проверява дали първият си е свършил работата.
"Правим анализ на нашата контролна дейност, свързана с процедурите, които инспекторите прилагат, когато правят проверки", съобщи още шефът на агенцията. Целта е да се подобри механизмът на контрол, да не се акцентира единствено върху броя на проверките. Докато на пазара има некачествени продукти, броят на проверките няма никаква стойност, разясни Моллов.
Всеки по веригата е длъжен да следи произхода на продукта, който е в неговия обект, допълни той.
Според ръководителя на БАБХ има сериозен резерв за преструктуриране на дейностите на агенцията. Това не е операция, която да задоволи моето научно любопитство. На базата на анализ ще намерим вътрешните ресурси, за да подобрим ефективността на контрола, който трябва да е превантивен, изтъкна той.
"Горещият телефон на агенцията 0700 12299 ще бъде включен по празниците денонощно", уточни Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" . Той призова потребителите, които подават сигнали, да посочват вид и наименование на храната, производител, партиден номер и срок на годност, както и обекта, от който храната е закупена.
Кулински коментира, че произходът на рибата е проблем, който продължава с години. Той призова потребителите да не купуват храна от бусове, градинки и багажници на коли.
Междувременно от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) съобщиха, че само за тази седмица са извършени над 450 проверки в страната по водоеми и магазини. Конфискуваната риба към днешна дата е близо 3,5 т. Рибата е дарена на социални домове в страната, социални патронажи и Българска хранителна банка. Конфискуваната риба от ИАРА от началото на годината до края на ноември е близо 20 т.
*Новината е актуализирана в 16.30 ч. с данните на ИАРА.