fallback

ЕК: Ако Русия не предоговори условията за „Южен поток“, не участвайте в проекта

Още от август коментираме проблемните точки на проекта, заяви говорителят на енергийния комисар Йотингер

14:46 | 05.12.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако Русия не желае да предоговори условията по проекта „Южен поток“, ще препоръчаме на страните членки на ЕС да не участват в този газопровод. Това заяви говорителят на енергийният комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер по време на обедния брифинг на Европейската комисия в Брюксел.

Коментарът е във връзка с думите на високопоставен служител на комисията, според когото „Южен поток“ нарушава европейското законодателство в три аспекта. Холцнер потвърди неговите заключения и допълни, че още от август са имали разговори със страните, членуващи в общността, по този казус.

Преди два дни енергийният комисар е изпратил и писмо до руското Министерство на енергетиката с искане за предоговоряне на двустранните споразумения. На срещата в ЕП вчера обаче руските представители са заявили, че няма да има нови преговори по проекта.

Не можем да спрем изграждането на газопровода, допълни още Холцнер в отговор на коментар, че реално строителството е почнало в България и Сърбия. Управлението на проекта обаче е друго нещо и тук ЕК може да налага наказателни процедури, ако управлението на газопровода не отговаря на европейското законодателство.

Тя обърна внимание, че проекти от такова естество обикновено се финансират с банкови заеми, а банките внимателно следят има ли одобрение от страна на европейски институции.

Разликата между „Северен поток“ и „Южен поток“ е, че при първия проект беше поискано изключение от правилата и го получиха, допълни в заключение говорителят на комисаря по енергетика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
fallback