fallback

Плевнелиев все още не е сигурен дали ще наложи вето за "данък слънце"

Държавният глава ще изчака "последната запетайка" от закона за бюджета, за да вземе решение

13:23 | 05.12.13 г. 3

Президентът Росен Плевнелиев все още не е решил окончателно дали ще наложи вето върху текстовете на държавния бюджет за 2014 г., с които се налага такса от 20% върху приходите от зелена енергия.

Днес той уточни, че президентската институция тепърва ще анализира Бюджет 2014, както и влиянието му върху нацията. Чак тогава, на базата на анализите, ще се вземе решение.

“Не можем само въз основа на няколко възникнали проблема да стигнем до извод за вето. Ще изчакаме до последните запетайки и цифри от закона за бюджета, за да вземем решение”, категоричен бе той.

Плевнелиев посочи, че досега винаги е имал ясни аргументи при налагането на вето, така ще бъде и в този случай.

Същевременно по-рано днес стана ясно, че производителите на ВЕИ ще искат от президента да наложи вето върху текстовете за допълнителната такса.

За проблемите на ОП "Околна среда"

По отношение на замразените от Еврокомисията пари за оперативната програма "Околна среда" Плевнелиев бе категоричен, че "очевидно страната ни има проблем, който трябва да решим".

Той посочи, че проблемите с оперативната програма датират още от 2008 г. Оттогава насам поне две правителства са управлявали, вметна той.

"В тази оперативна програма много силен е почеркът на кметовете. Не мога да започна да гледам кмет по кмет, проект по проект, кой какво е правил, назад до 2008 г., дали някой е бил син или червен. Много е важно България да има деполитизиран, надпартиен подход по отношение на еврофондовете", допълни президентът.

Вижте какво още каза Плевнелиев във видеото на Bulgaria On Air.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 11.09.22 г.
fallback