fallback

Съдът в Кърджали обяви ОЦК в несъстоятелност

Предприятието е обявено като неплатежоспособно с начална дата на неплатежоспособността 31 декември 2012 г.

15:20 | 03.12.13 г. 4

Окръжният съд в Кърджали е открил производство по обявяване на несъстоятелност на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК), съобщават от съда.

Решението на съда е от 29 ноември, предава БТА.

Предприятието е обявено като неплатежоспособно с начална дата на неплатежоспособността 31 декември 2012 г.

Назначен е временен синдик и е насрочено първо събрание на кредиторите за 18 декември от 14,00 часа, на което той ще представи доклад за състоянието на предприятието. На събранието ще бъдат избрани постоянен синдик и комитет на кредиторите.

Делото в Окръжен съд Кърджали е било образувано след внесена молба от фирма, на която ОЦК не е доставил суровини срещу преведени авансово 1 млн. евро.

Решението на Окръжен съд - Кърджали подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Съдът разпродаде активите на ОЦК-Кърджали. Цинковото производство беше купено от "Хармони 2012" ЕООД, а оловният завод - от Първа инвестиционна банка (ПИБ). "Хармони 2012" започна да извежда от експлоатация индукционни пещи, които са част от старата линия за производство на цинк, тъй като иска да модернизира предприятието и да изгради нов топилен цех.

Още икономическият министър в предишното правителство Делян Добрев предупреди, че има опасност ОЦК да бъде обявен в несъстоятелност, след като кредиторите на завода не успяха да се споразумеят с един от кандидатите за наемане на част от производствените помещения - полската компания „Силезия“ АД.

Кредиторите не приеха искането на дружеството да ползва мощностите без да плаща главниците и лихвите по заемите на комбината.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 07.09.22 г.
fallback