fallback

Стойнев: Няма нищо притеснително в таксата за ВЕИ производителите

Разходите от 20% върху произведената от тях енергия ще намали корпоративния данък, който плащат, каза икономическият министър

13:30 | 29.11.13 г. 6

Не виждам нещо притеснително в предложението за 20% такса върху приходите на производителите на ВЕИ. Такава практика има в Испания и Гърция.

Така енергийният министър Драгомир Стойнев коментира предложението на депутати от "Атака" да се въведе 20 % такса върху приходите на производителите на вятърна и слънчева електроенергия, което беше прието при разглеждането на второ четене на бюджета за следващата година в парламентарната бюджетна комисия.

Стойнев посочи, че таксата за производителите на енергия от ВЕИ ще се вписва и като техен разход, което ще намали и корпоративния им данък. "На този етап няма нищо, което да притеснява производителите, защото разходите за 20% такса върху произведената от тях енергия ще намалят корпоративния данък, който те плащат", заяви още Стойнев.

Той уточни, че подкрепя политиката за произвеждане на енергия от ВЕИ, но по негови думи "тя трябва да бъде в рамките на разумното, защото електроенергията, произвеждана от ВЕИ е на доста висока цена и тъй като държавата трябва да я изкупува на 100%". Стойнев коментира и че това се отразява пряко на крайната цена на домакинствата.

Икономическият министър уточни, че преди две седмици Европейската комисия е представила конкретни насоки за бъдещото производство на енергия от ВЕИ.

"Там ясно се казва, че държавите-членки трябва да преразгледат своята политика за ВЕИ", категоричен бе той.

Припомняме, че от Българската фотоволтаична асоциация вчера излязоха с позиция, че новата такса цели унищожаването на зелената енергия у нас. Ако тя бъде приета, от бранша ще излязат на протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
fallback