fallback

Производството на електричество отново тръгва нагоре през октомври

Паралелно се повишават добивите и доставките на твърди горива, сочат данните на Националния статистически институт

11:53 | 29.11.13 г.

Производството на енергия отново се повишава показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за производството и доставките на енергийните продукти през октомври.

През миналия месец в страната са произведени 3,85 хил. ГВТч, спрямо 3,6 хил. ГВтч през септември. На месечна база увеличението е в рамките на 7,2%, докато на годишна база увеличението е от 13,4 на сто. Доставките на енергия са с 12,6% по-високи спрямо септември до почти 2,7 хил. ГВТч. Спрямо миналата година доставките на електроенергия бележат ръст от 9,2 на сто.

Паралелно с увеличеното производство на електричество е регистриран и ръст на добива на твърди горива. На месечна база увеличението е от над 50 на сто до нива от 4,8 хил. тона. Спрямо октомври 2012 година това е увеличение от почти 27%. Доставките на твърди горива се увеличават до 4,3 хил. тона.

Производството на енергия и добивът на твърди горива вероятно ще продължи да се увеличава и през ноември. Причината са ниските температури, което увеличава консумацията на енергия. Справка на сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) например показва, че натоварването на мрежата в последните дни надхвърля 5,5 хил. мегавата. На пълна мощност работи АЕЦ „Козлодуй“, а почти 45% от енергията произвеждат топлоцентралите.

Данните на НСИ показват месечно увеличение на всички видове енергийни продукти, чието производство и продажба се следят от статистиката. Увеличава се добивът на природен газ – с 8,7% до общо 25 млн. куб. метра, както и на бензините.

На годишна база обаче производството на пропан-бутана намалява с 18,2% до общо 9 хил. тона, а на дизеловото гориво – с 12,5% до 196 хил. тона. При природния газ намалението е от почти 20 на сто.

Що се отнася до доставките на енергийни продукти, статистиката отчита увеличение както на месечна, така и на годишна база, за наблюдавани групи. През миналия месец са доставени 182 млн. куб. метра природен газ, което представлява увеличение от 23 на сто спрямо септември и с 6,4% спрямо октомври 2012 година.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback