fallback

Греков: Българските храни са по-скъпи, но с гарантирано качество

Земеделският министър не очаква поскъпване на хляба, макар и цената на хлебната пшеница да се покачва

16:15 | 28.11.13 г. 8

Хората да не се плашат от по-високите цени, призова Димитър Греков пред журналисти в Пловдив. Той визира по-скъпите български хранителни стоки, но чието качество обаче е гарантирано, каза той, цитиран от агенция „Фокус“.

Земеделският министър не се опасява, че цената на хляба ще се повиши, макар и хлебната пшеница да е по-скъпа спрямо периода в началото на жътвата. Цената на пшеницата вече е 370 лева на тон без ДДС, а на слънчогледа – 600 лева на тон, отчете Греков.

Добивите и качеството на пшеницата са добри, допълни още той след среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите. Пред тях той е обяснил, че зърнопроизводството у нас е на 12-о място в целия ЕС. Сега усилията са насочени към развитие не само на този сектор, но и на останалите земеделски отрасли, пише пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Димитър Греков допълни още, че за Коледа и Нова година поне 25% от месото в магазините ще бъде българско. Български ще бъдат и плодовете и зеленчуците на пазара. Цената на вносното месо е по-ниска заради по-високите дотации в другите страни на ЕС.

Животновъдството у нас обаче започва да се стабилизира – ръстът е в рамките на 5%, като отрасълът става по-интензивен, има нови технологии, породи и качествени фуражи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 10.09.22 г.
fallback