fallback

ГЕРБ внесе сигнал срещу Орешарски в прокуратурата

Сигнал заради заканата за уволнение на протестиращи държавни служители ще бъде изпратен и до ЕК

15:01 | 19.11.13 г.

И народни представители от партия ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изказването на премиера Пламен Орешарски от петък миналата седмица, че ще уволнява държавните служители, които протестират.

Вчера главният прокурор бе сезиран и от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" заради заканата на министър-председателя.

Освен това ГЕРБ се кани до края на деня да изпрати подобен сигнал и до председателя на ЕК Жозе Барозу, както и до еврокомисарите по правосъдие, защита на основните права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом, пише Dnes.bg.

"Подобно говорене, и подобна позиция, от най-висшата степен на изпълнителната власт, а именно министър-председател, застрашава не само всички държавни служители, но и гражданските права - свободно да се сдружават и свободно да изразяват политическите си и граждански убеждения. Считаме че е недопустимо, именно министър-председателят да прави подобни внушения и то пред медии и цялата ни общественост“, категорична бе Десислава Атанасова, която бе един от вносителите.

"Сега прокуратурата трябва да направи проверка. Ако има престъпление, да образува досъдебно производство срещу виновно длъжностно лице", обясни след внасянето на сигнала депутатът Красимир Ципов.

От ГЕРБ не пожелаха да кажат дали знаят за случаи на уволнение на протестиращи чиновници."Важното е какво заяви Орешарски - че се събират данни за лица, които участват в протестите", лаконично каза Ципов.

След като в обществото се появиха остри критики срещу изказването на премиера от петък миналата седмица днес той се оправда, като уточни, че държавните служители имат право да протестират, но само в извънработно време, съобщи Фокус.

Той обясни, че думите му се отнасят само за хората, които го правят в работно време и по този начин саботират работата на институциите. Той беше категоричен, че не се притеснява от внесените в прокуратурата сигнали за това негово изказване.

„Уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работно време и това да не води до саботаж на институциите“, обясни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
fallback