fallback

Проекти за 85 млн. евро бяха одобрени за финансиране от фонд "Козлодуй"

От догодина по фонда ще се отпускат средства само за изваждане на четирите блока от експлоатация

12:31 | 18.11.13 г.

Общо 13,5 млн. евро бяха одобрени за реализация на пет проекта за извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Решението е било взето по време на зимната конференция на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй“, която се проведе в Лондон.

12,8 млн. евро ще отидат по проекти за оползотворяване на ядрените отпадъци от първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй".

Общо за дейности по извеждане на ядрени мощности на конференцията са отпуснати безвъзмездно към 50 млн. евро, допълват от енергийното министерство.

По време на срещата са отпуснати допълнителни средства и за повишаване на енергийната ефективност и действия извън т. нар. „ядрен прозорец“. Средствата ще отидат за закупуване на оборудване за „Мини Марица Изток“.

Финансиране ще получи и проект за модернизация и разширение на Системите за събиране на данни, наблюдение и управление, както и Системите за енергиен мениджмънт към Електроенергийния системен оператор.

Средствата за тези проекти са 35 млн. евро. За последен път асамблеята отпуска средства за повишаване на енергийната ефективност. От новия период (2014 – 2020 година) по фонд „Козлодуй“ ще бъдат финансирани дейности само по изваждането на ядрени мощности от ядрената ни централа.

По фонд „Козлодуй“ безвъзмездно средства получаваха и проекти, които на пръв поглед нямат общо с извеждането на четирите блока на централата. Финансираха се приоритетно дейности за повишаването на енергийната ефективност, което съответно намалява и потреблението на енергия.

От следващата година обаче тези проекти няма да могат да получат средства по този фонд, но за целта могат да се използват пари от оперативните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
fallback