fallback

Лекарите отложиха протестите си

Всички болници ще получат изработените пари за септември още другия месец, увериха от МЗ

17:08 | 15.11.13 г.

Двадесет и три от 28 регионални колегии на Българския лекарски съюз са решили да отложат плануваните ефективни протести, съобщиха от съсловната организация.

Мнението на лекарските колегии във Видин, Ямбол, Смолян и Шумен е било да се организират радикални ефективни протестни действия, ограничаващи дейността на всички нива в здравната система с осигуряване само на спешна помощ.

Преди дни министърът на здравеопазването Таня Андреева пое няколко ангажимента по време на заседание на Националния съвет на БЛС - точни срокове за плащане на дейността на болниците, преминаване на задължителните ваксини към Министерството на здравеопазването, регулярно изплащане на средствата, компенсиращи намалената потребителска такса за пенсонерите и др.

Всички болници ще получат изработените си пари за септември до началото на декември. Средствата за октомври и ноември ще бъдат разплатени до 25 януари следващата година, каза пред журналисти в Хасково заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. 

През следващата седмица ще бъде представена новата концепция за реформата в "Спешна помощ", каза във Велико Търново министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя уточни, че се предвижда осигуряването на онлайн връзка между екипите в линейките и дежурните лекари в спешното отделение. Спешните отделения ще бъдат изградени като прототипи на малки спешни болници от типа на "Пирогов", отбеляза тя, цитирана от БТА.

"Въвеждането на телемедицината в системата на "Спешна помощ" е обичайна практика за всички високотехнологични болници по света", коментира министър Андреева.

Според нея за първия етап на реформата са необходими 12 млн. лв., които ще бъдат предназначени за преоборудване на линейките. Допълнително ще са нужни още около 10 млн. лв., за които Министерството на здравеопазването (МЗ) ще кандидатства по проект към Фонда за устойчиво развитие на регионите.

Министър Андреева уточни, че до края на март ще бъде готова новата здравна карта. Според предложената методика, тя ще бъде със задължителен характер и ще е старт в промяната в болничната помощ. Предвижда се да бъде преразгледан и оптимизиран броят на болничните легла в отделните региони - според потребностите, броя на населението и вида заболеваемост. На тази база НЗОК ще сключва договорите със съответните здравни заведения, каза министър Андреева.

Тя потвърди ангажимента на министерството да върне част от медицинските дейности, прехвърлени в НЗОК, отново в МЗ,но през тази година ще бъдат върнати само дейностите, свързани с ваксините и фонда "Ин витро".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
fallback