IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: До месеци олекотяваме условията за бизнеса

Кабинетът ще работи за ускоряване връщането на ДДС към бизнеса и ще предприеме мерки за пресичане на контрабандните канали, заяви премиерът

11:47 | 14.11.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: До месеци олекотяваме условията за бизнеса

Сегашното правителство следва приемствеността, характерна за последните 15 г. по отношение на валутния борд и съхраняването на стабилността на банковата система. Освен това обаче политиката на настоящия кабинет ще внесе различна роля в икономическата обстановка на страната. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на Петнадесетия Български икономически форум.

Той изтъкна, че България е посрещнала кризата със здрави публични финанси и банкова система.

Страната ни имала нужда от по-голяма държавна регулаторна намеса, но „която да прави по-ефективна конкурентната среда с цел да се поставят на преден план сравнителните преимущества на българските предприятия, които да се откроят по-добре в съответните сектори, за да бъдат по-конкурентоспособни“.

По думите му кабинетът ще работи за ускоряване връщането на ДДС към бизнеса, ще предприеме сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали и ще се бори с укриването на ДДС. 

Премиерът изтъкна, че са смекчени над 100 лицензионни режима за стопанската дейност, като още толкова административни тежести ще бъдат облекчени за бизнеса през следващата година.

„Историята на намаляване на административните тежести е по-дълга от 15 години, но по-ударно започнахме да работим преди 15 години. Първата стъпка от олекотяване на 24 режима е вече в парламента. Около 85% от тези режими са законови и се изчаква да се направят съответните законови промени. Убеден съм, че след около няколко месеца ще имаме сериозен резултат в олекотяването на условията за правене на бизнес”, добави министър-председателят.

Правителството ще се фокусира върху разговорите с административната власт, включително и с общинските власти, както и за облекчаване на административните тежести. Засилването на подкрепата към и насърчаване на малкия и средния бизнес е също един от приоритетите на правителството. То ще предприеме оздравителни мерки за ключови сектори като енергетиката, например, до достигане на по-устойчивото му състояние.

Насърчаване на инвестиционната активност на местните и външните инвеститори, фокус към експортно-ориентираните бизнеси и съкращаване на сроковете за осъществяване на инвестиционни бизнес проекти са едни от ключовите цели на кабинета.

Орешарски изтъкна още, че ще се развива публично-частното партньорство, като открои намеренията и възможностите за създаване на такива партньорства в сектора на иновациите и инфраструктурата.

От програмите за усвояване на европейските фондове за новия програмен период 2014-2020 г. също се очаква да подкрепят българския икономически растеж. Подкрепа за възстановяването му ще изиграят инвестициите във физическа инфраструктура, а като един от преките фактори премиерът посочи инвестициите в човешки капитал.

По думите на Орешарски кабинетът готви актуализация на стратегията за развитието на туризма и ще обърне внимание на развитието на преработвателната индустрии, селското стопанство, зеленчукопроизводството посредством ребалансиране в секторите и подобряване на услугите.

Премиерът изтъкна необходимостта от качествено образование с акцент върху професионалната подготовка и преподготовка на обучаващите се като още един от двигателите на икономическия растеж.

Накрая Орешарски подчерта и усилията и стъпките на правителството за развитието на електронното правителство. По думите му разработването му ще намали изискванията към бизнеса и ще ги улесни, а също така ще бъде намален корупционният натиск.

В момента в Народното събрание се провеждат обсъжданията на Бюджет 2014. Премиерът посочи, че в него са включени редица предпоставки за насърчаване на икономическото развитие чрез коректно отношение на фискалните власти към бизнес структурите.

Премиерът акцентира върху приоритетите в новия финансов план за следващата година, а именно - редовното изплащане на ДДС, финансирането на по-малки по обем инвестиционни проекти с местно предназначение и образованието – с фокус върху средното професионално обучение и подобряване качеството на висшето образование.

„Правителството, икономиката и бизнесът са изправени пред огромни предизвикателства в свят на динамични промени и глобални трансформации. Само съхраняването на конкурентоспособността сега не е достатъчно за развитието ни спрямо европейските страни, но и не само сред тях“, заключи премиерът.

Той остана доволен, че тазгодишният Български икономически форум е ориентиран към инвестициите вместо към темите за икономическа рецесия, ликвидност, капиталова адекватност на банките, бюджетни дефицити, токсични активи, които се дискутират през последните години.

На влизане в хотел "Шератон", където се провежда форумът, премиерът бе освиркан от протестиращи студенти, които за пореден път поискаха оставката на кабинета му.

Вижте какво още каза Орешарски във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Абе не е точно така - аз и сега мога след нотариална покана за издължаване да си исвадя изпълнителен лист и да си прибера парите от платежоспособен клиент с пълни сметки, но това значи край на поръчките от него, нали? Май не си схванал къде е проблемът? Трябва регламент, който да санкционира административно по някакъв начин просрочванетето на дължими плащания, за да не изпадат фирмите във войни помежду си. Както като внасянето на ДДС - имаш срок, който никой не си позволява да просрочва. Тук държавата трябва да арбитрира под някаква форма, за да помогне на бизнеса.Тук въпросът е, че не може плащането, произтичащо от издадена фактура да зависи от кефа на някакъв счетоводител, защото аз имам куп такива случаи - играят си на лихви в срочни депозити с дължими към мен пари.Решаването на този проблем е толкова важно, че може да оправи доста проблеми в икономиката. Някой не си плаща парното, защото не си е получил заплатата, защото работодателят му не си е получил парите по поръчки,...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Орешарскииии, въведете макс. срок за плащане по издадени фактури, че умираме бре, "....=====Да речем че го направи. И....!? Отново ще е същото! Ще си търсиш правата при арменския поп. Дело ли ще заведеш !? То толкова време ще се точи, че ще забравиш че си развивал някога стопанска дейност. Това при оптимистичен развой на проблема ти. Песимистичния е, че ако длъжника ти е по силен от теб съда токu виж отсъдил ти да плащаш! Ще платиш не само на длъжника ами и хонорара на съдебния състав! Тук в тази държава така стоят нещата. Правила и норми колкото щеш иначе! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 10 години
Не умирай магаре , ке се роди зелена трева :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Бла, бла, бла... ще работи, ще решава, ще развива...Орешарскииии, въведете макс. срок за плащане по издадени фактури, че умираме бре, ***! Въведете некакъв ред! Не може фирми да си плащат заплати и да си сменят офисите и колите и в същото време да имат неразплатени суми към доставчици по половин година и повече! Това убива бизнеса на хиляди малки и средни фирми! Започнете спешно с междуфирмената задлъжнялост, не разтегайте локуми, защото скоро няма да има на кого да олекотявате условията!!!!!!!!!!!!!!Въведете поне ДДС-то да се дължи след извършване на плащането! *** икономистите! Икономиката започва от там, като свършиш работа, да си получиш парите и да си платиш данъците, а не в обратен ред!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"До месеци олекотяваме условията за бизнеса " - а стига бе - нима вече е напълно умрял свободния бизнес? Ааа.. дават му няколко месеца още ;))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
mick
преди 10 години
ДДСто просто си плаче да бъде източено. Особено с последните промени за бързо връщане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Ще видим колко е така, ако оцелеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още