IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: До месеци олекотяваме условията за бизнеса

Кабинетът ще работи за ускоряване връщането на ДДС към бизнеса и ще предприеме мерки за пресичане на контрабандните канали, заяви премиерът

11:47 | 14.11.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: До месеци олекотяваме условията за бизнеса

Сегашното правителство следва приемствеността, характерна за последните 15 г. по отношение на валутния борд и съхраняването на стабилността на банковата система. Освен това обаче политиката на настоящия кабинет ще внесе различна роля в икономическата обстановка на страната. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на Петнадесетия Български икономически форум.

Той изтъкна, че България е посрещнала кризата със здрави публични финанси и банкова система.

Страната ни имала нужда от по-голяма държавна регулаторна намеса, но „която да прави по-ефективна конкурентната среда с цел да се поставят на преден план сравнителните преимущества на българските предприятия, които да се откроят по-добре в съответните сектори, за да бъдат по-конкурентоспособни“.

По думите му кабинетът ще работи за ускоряване връщането на ДДС към бизнеса, ще предприеме сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали и ще се бори с укриването на ДДС. 

Премиерът изтъкна, че са смекчени над 100 лицензионни режима за стопанската дейност, като още толкова административни тежести ще бъдат облекчени за бизнеса през следващата година.

„Историята на намаляване на административните тежести е по-дълга от 15 години, но по-ударно започнахме да работим преди 15 години. Първата стъпка от олекотяване на 24 режима е вече в парламента. Около 85% от тези режими са законови и се изчаква да се направят съответните законови промени. Убеден съм, че след около няколко месеца ще имаме сериозен резултат в олекотяването на условията за правене на бизнес”, добави министър-председателят.

Правителството ще се фокусира върху разговорите с административната власт, включително и с общинските власти, както и за облекчаване на административните тежести. Засилването на подкрепата към и насърчаване на малкия и средния бизнес е също един от приоритетите на правителството. То ще предприеме оздравителни мерки за ключови сектори като енергетиката, например, до достигане на по-устойчивото му състояние.

Насърчаване на инвестиционната активност на местните и външните инвеститори, фокус към експортно-ориентираните бизнеси и съкращаване на сроковете за осъществяване на инвестиционни бизнес проекти са едни от ключовите цели на кабинета.

Орешарски изтъкна още, че ще се развива публично-частното партньорство, като открои намеренията и възможностите за създаване на такива партньорства в сектора на иновациите и инфраструктурата.

От програмите за усвояване на европейските фондове за новия програмен период 2014-2020 г. също се очаква да подкрепят българския икономически растеж. Подкрепа за възстановяването му ще изиграят инвестициите във физическа инфраструктура, а като един от преките фактори премиерът посочи инвестициите в човешки капитал.

По думите на Орешарски кабинетът готви актуализация на стратегията за развитието на туризма и ще обърне внимание на развитието на преработвателната индустрии, селското стопанство, зеленчукопроизводството посредством ребалансиране в секторите и подобряване на услугите.

Премиерът изтъкна необходимостта от качествено образование с акцент върху професионалната подготовка и преподготовка на обучаващите се като още един от двигателите на икономическия растеж.

Накрая Орешарски подчерта и усилията и стъпките на правителството за развитието на електронното правителство. По думите му разработването му ще намали изискванията към бизнеса и ще ги улесни, а също така ще бъде намален корупционният натиск.

В момента в Народното събрание се провеждат обсъжданията на Бюджет 2014. Премиерът посочи, че в него са включени редица предпоставки за насърчаване на икономическото развитие чрез коректно отношение на фискалните власти към бизнес структурите.

Премиерът акцентира върху приоритетите в новия финансов план за следващата година, а именно - редовното изплащане на ДДС, финансирането на по-малки по обем инвестиционни проекти с местно предназначение и образованието – с фокус върху средното професионално обучение и подобряване качеството на висшето образование.

„Правителството, икономиката и бизнесът са изправени пред огромни предизвикателства в свят на динамични промени и глобални трансформации. Само съхраняването на конкурентоспособността сега не е достатъчно за развитието ни спрямо европейските страни, но и не само сред тях“, заключи премиерът.

Той остана доволен, че тазгодишният Български икономически форум е ориентиран към инвестициите вместо към темите за икономическа рецесия, ликвидност, капиталова адекватност на банките, бюджетни дефицити, токсични активи, които се дискутират през последните години.

На влизане в хотел "Шератон", където се провежда форумът, премиерът бе освиркан от протестиращи студенти, които за пореден път поискаха оставката на кабинета му.

Вижте какво още каза Орешарски във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ми това е цената да се думкаме в гърдите че имаме валутен борд и финансова стабилност . То не че тия дето напечатаха пари успяха да ги пуснат в обръщение де - даже статия имаше днес в инвестора :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Ами абсолютно! Ама кой гърми най-много? Държавата! Затова трябва тя да поеме нелеката задача да разсече тоя възел! Няма да се мине без кръв, но има смисъл! Иначе - бавна смърт за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Трябва да има 2 възможности - или има пари и си плаща навреме, или няма и обявява несъстоятелност! Точка! За нарушение на първия казус държавата го друса административно и аз не съм виновен, че яде дървото! Иначе разни пичове, предимно в големи, обикновено чужди компании, където се изживяват като акаунт или файненс мениджъри, си връткат кинтите по разни начини, забавляват се, докарват си бонуси, а дребните им доставчици *** в агония.Усещаш ли колко тънка, но важна е всъщност тази бримка? Btw, tова касае особено силно и държавата в ролята на лошия, вероятно и затова не си дават толкова зор, за да решат проблема. Тя е най-големият длъжник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Оставам с впечатлението, че не си се блъскал много с междуфирмени отношения, май?Недей да бъркаш съдебната система! Аз нямам нужда от съдебен арбитраж, защото никой не е отказал да ми плати! В съда отивам или за установително, или за изпълнително дело - и в двата случая с този клиент сме разпърдяли гащите. Ако той има пари, но не иска да си плати, аз мога за няколко дни да си извадя изпълнителен лист и частен изпълнител ще ми дръпне парите от сметката му, барабар със своето. Това рядко се случва, защото още когато уведомя клиента, че ще го съдя, той си плаща, но го губя като клиент. Влизаме в саморазправа, така да се каже! Борил ли си се за сделки, за клиенти? Ако всеки започне да се съди с клиентите си, *** бизнеса! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
а и да не забравя - фирмите виснаха пък на бюджета :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Готино си спорите , но основния проблем на задлъжнялоста между фирмите се дължи на рязко свитото банково финансиране и докато кредитната машина не заработи отново колкото и да се борят с задълженията нищо няма и да постигната . Просто фирмите заместиха банките в оборотното финансиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
" и клиентът си плаща след 6 месеца при договор за разсрочено 30 дни? "Ако тоя договор не поражда правни последици за къв *** го сключваш? Значи все пак има правила нали? А потърси си правата !:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
.." Нали се сещаш какви суми не влизат само по ДОО и НЗОК от работодатели, които са ги декларирали, но не могат да ги внесат, защото не са си получили парите от някого?..."====Да разбирам какъв е проблема. :( Прав си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
".Трябва регламент, който да санкционира административно по някакъв начин......." ..Тук държавата трябва да арбитрира под някаква форма, за да помогне на бизнеса." ========= Сега добре ли схванах?====="Да речем че го направи. И....!? Отново ще е същото! Ще си търсиш правата при арменския поп. Дело ли ще заведеш !? То толкова време ще се точи, че ще забравиш че си развивал някога стопанска дейност.Това при оптимистичен развой на проблема ти. Песимистичния е, че ако длъжника ти е по силен от теб съда токu виж отсъдил ти да плащаш!"Ще повторя: "че ако длъжника ти е по силен от теб" сиреч по мощна фирма или компания, или собственост на спонсор на управляваща ДЪРЖАВАТА партия, компания в която има дял някое от управляващите ни величия или на син или дъщеря на значим съдия или прокурор ..и все от тоя сорт.Това което искам да кажа е, че проблема ни не е толкова във правилата /разбира се че това което предлагаш не е лошо/, а в съдебната система . Тя е в основата на нещастието ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Нали се сещаш какви суми не влизат само по ДОО и НЗОК от работодатели, които са ги декларирали, но не могат да ги внесат, защото не са си получили парите от някого?И нали се сещаш как изглежда при мен картинката, след като съм произвел на някого нещо, за което съм платил материали, консумативи, енергия, заплати, внесъл съм на 14-то число ДДС-то и т. н. и клиентът си плаща след 6 месеца при договор за разсрочено 30 дни? Едни 10 хил. лв. при него носят лихва, а аз плащам лихва по кредит, за да мърдам, докато си дочакам парите... Така изглежда на много места в момента реалният бизнес в България, пичове! Не е като в главите на разни десни милионер4ета... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още