fallback

Комисията по вътрешна сигурност отхвърли президентското вето върху закона за чужденците

Вероятно следващата седмица той ще бъде отново в пленарна зала

17:22 | 13.11.13 г.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли президентското вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците.

Комисията с десет гласа „за“ и седем „против“ отхвърли ветото на президента, след като повторно беше гласуван Законът за изменение и допълнение на Закона за чужденците и най-вероятно следващата седмица той ще бъде отново в зала, заяви след заседанието председателят на комисията Атанас Мерджанов от левицата.

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците на 7 ноември.

В него се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години, съобщи Dnes.bg.

В мотивите на президента се посочва, че приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна, могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

"В мотивите на президента прави впечатление, че едно към едно бяха преповторени становищата, които бяха изразени от господин Добрев в пленарна зала", заяви Мерджанов.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е бивш икономически министър, беше един от най-активните дебатиращи при гледането на закона в НС. Ние не споделяме това притеснение на президента, тъй като гаранции съществуват и сега в Закона за чуждестранните инвестиции, допълни председателят.

Според Мерджанов специалните служби в България са за това да следят произхода на тези инвестиции и техните вносители. Той беше категоричен, че в закона се съдържат гаранции и процедурата за получаване на гражданство е достатъчно добре описана и съдържа всички изисквания. Според нас няма рискове за националната сигурност, заяви Мерджанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 09.09.22 г.
fallback