IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: След 24 години преход липсва цел, около която да се обединим

Корупцията, олигархията и монополите убиват пазарната икономика, предупреди президентът

16:12 | 11.11.13 г. 24
Плевнелиев: След 24 години преход липсва  цел, около която да се обединим

Въпреки сериозното политическо противопоставяне в началото на 90-те години българското общество се обедини около важните национални приоритети и идеята за Обединена Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев в своето изказване по повод 24-те години преход от социализъм към пазарна икономика.

Според него в момента липсва именно това – обща цел, около която да се обединят политиците и гражданите, пише пресслужбата на Президентството. Работата на различни правителства и парламенти, които работят последователно и упорито показват, че когато има ясна цел, резултатите не закъсняват. Доказателство за това е членството на страната ни в ЕС и НАТО, допълни още Плевнелиев.

Той посочи и какви са слабостите на прехода – и досега все още голямото предизвикателство остава усещането за липса на справедливост. „Резултатът от това е ерозията в доверието към политическия елит, партиите и институциите“, допълни президентът.

Ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза остават едни от най-тежките проблеми пред обществото, не е направена реформа в образованието и здравеопазването, съдебната система трябва да се подобри, препоръча Плевнелиев. Той допълни още, че страната не се е справила със „сенките от миналото“ и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, „където отдавна им е мястото“.

В своето изявление Росен Плевнелиев посочва още, че малките и средните предприятия са 99% от всички предприятия. „Те са важните, а не една група влиятелни бизнесмени“, коментира той и призова политиците, които публично припознават, корупцията, олигархията и монополите пречат на нормалното развитие на икономиката, да се обединят около конкретни решения.

„Не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода, трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране на позицията на гражданите“, обяснява в заключение Плевнелиев.

Днес в Президентството се проведе дебат по повод 24-те години на преход, на който бяха поканени предшествениците на Росен Плевнелиев, както и председателите на народните събрания през тези години. От срещата по уважителни причини отсъстваха президентите Жельо Желев и Георги Първанов.

По време на разговорите е било обсъдено възпитанието и образованието на младите хора у нас, както и примерът, който дават политиците. Днес те воюват като личности, не само като партии, което е недопустимо, коментира Плевнелиев.

Специално място е било отредено на ескалацията на омразата и противопоставянето, както и разделението на нацията. „Докарахме го до там, че имаме граждани срещу „контраграждани“, протести срещу контрапротести, София срещу провинцията“, заяви още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 10 години
Тя целта "обединена европа" си е много читава . Друг е проблема че т.н. европейци не са дорасли до нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Брао бе, Търнокоп! Дочаках да чуя нещо умно от теб. Остава да кажеш и Б - кой дефинира целта "обединена Европа" и сложи България на тези релси. Дааааа именно той, този дето е виновен за всичко според повечето кухи ***. Лошото е, че онази цел като я гонехме, имаше кой да ни казва когато бъркаме както и какво да правим, а сега няма такава цел. Каквато и цел да посравим, ще трябва сами да си направим плана и сами да се контролираме, а е те тука те сме ЗУЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Цел наистина има, но тя е правилна само за малък кръг от хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Цел има. Мафиотите за много и са в парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Има има.... Излез на улицата кьорчо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още