IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: След 24 години преход липсва цел, около която да се обединим

Корупцията, олигархията и монополите убиват пазарната икономика, предупреди президентът

16:12 | 11.11.13 г. 24
Плевнелиев: След 24 години преход липсва  цел, около която да се обединим

Въпреки сериозното политическо противопоставяне в началото на 90-те години българското общество се обедини около важните национални приоритети и идеята за Обединена Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев в своето изказване по повод 24-те години преход от социализъм към пазарна икономика.

Според него в момента липсва именно това – обща цел, около която да се обединят политиците и гражданите, пише пресслужбата на Президентството. Работата на различни правителства и парламенти, които работят последователно и упорито показват, че когато има ясна цел, резултатите не закъсняват. Доказателство за това е членството на страната ни в ЕС и НАТО, допълни още Плевнелиев.

Той посочи и какви са слабостите на прехода – и досега все още голямото предизвикателство остава усещането за липса на справедливост. „Резултатът от това е ерозията в доверието към политическия елит, партиите и институциите“, допълни президентът.

Ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза остават едни от най-тежките проблеми пред обществото, не е направена реформа в образованието и здравеопазването, съдебната система трябва да се подобри, препоръча Плевнелиев. Той допълни още, че страната не се е справила със „сенките от миналото“ и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, „където отдавна им е мястото“.

В своето изявление Росен Плевнелиев посочва още, че малките и средните предприятия са 99% от всички предприятия. „Те са важните, а не една група влиятелни бизнесмени“, коментира той и призова политиците, които публично припознават, корупцията, олигархията и монополите пречат на нормалното развитие на икономиката, да се обединят около конкретни решения.

„Не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода, трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране на позицията на гражданите“, обяснява в заключение Плевнелиев.

Днес в Президентството се проведе дебат по повод 24-те години на преход, на който бяха поканени предшествениците на Росен Плевнелиев, както и председателите на народните събрания през тези години. От срещата по уважителни причини отсъстваха президентите Жельо Желев и Георги Първанов.

По време на разговорите е било обсъдено възпитанието и образованието на младите хора у нас, както и примерът, който дават политиците. Днес те воюват като личности, не само като партии, което е недопустимо, коментира Плевнелиев.

Специално място е било отредено на ескалацията на омразата и противопоставянето, както и разделението на нацията. „Докарахме го до там, че имаме граждани срещу „контраграждани“, протести срещу контрапротести, София срещу провинцията“, заяви още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 5
alexx
преди 10 години
Омразата и протипоставянето в обществото бяха върнати в дневния ред на обществото от правителството на Борисов, чийто член беше господин президента, призван сега да олицетворява единството на нацията съгласно чл. 92 от Конституцията. Иронично, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Къде е логиката в твърденията: " Който протестира е против единението на нацията" Ами ....само преди месеци същите тези, които издигат тези ЛОЗУНГИ какво правиха !? Защо смениха риториката сега когато влязоха във властта !? Много са ми смешни, платените групички от събрани на бързо клошари от централна гара и няколкото изкуфяли пенсии, зад иначе сравнително добре облечени партийни функционери с рупори в ръка. Като видят камери ги ръчкат да викат срещу Президента откровени глупости. Голям смях! :)) Отчаяни опити да манипулират общественото мнение. :))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Без коментар! Уморихме се вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 10
dakl
преди 10 години
Това са първите донякъде смислени приказки на Плевнелиев от както бе назначен от ББ за държавен глава. Казаното разбира се е половината от истината, а тя е че т. нар български политически елит няма институционално представена власт или партия която да защищава българския национален интерес. Десните забравиха какво е необходимо на България защото за тя хе по важно да защитят интереса на Вашингтон или Брюксел, а левите срамежливо дърпат чергата към Москва. Внай бедната страна на ЕСпротестите са за ограничаване на социалните придобивки(???) , което най ярко се проявява в уж студентския бунт- една безкрайна палячовщина илумпениада. Днес в демократична Франция искането за оставката на Оланд бе отбелязано с арестана 70( седемдесет) младежи?!?, а у нас 20 кльона крачат по пешеходната пътека и блокират движениетона дву милионен град. Анархия и хаос създавани единствено изхвърлените на изборите " реформатори" да се върнат през задния вход във властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
pavlikenski ziganin
преди 10 години
DRop DEad A$$holE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 6
Sakamano
преди 10 години
Не съм от върлите фенове на Плевенлиев, но ме кефи че понякога казва нещо умно и тогава на щатните БеСеПари по форумите им излиза пяна по устата - плюят ли плюят, чак се виждат пръските от слюнки по мониторите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 17
rumen221
преди 10 години
Лъжльо Офшорналиев е Напълно заблуден " - Българите са обединени от общия европейски път, НО!!! 1. Договора с Е.С. не е приет според Конституцията с Референдум - той е недействителен!2. Българите са обединени в желанието си Мафията ГЕРБ да се изолира от властта, а Офшорналиев, Б.Б и Цв.Цв. да идат на бунището на историята...3. Българите са обединени от Нежеланието си от ГЛАД да продават Българска земя на чужденци.Браво на обединените българи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 15
rumen221
преди 10 години
Г-н Вильо Офшорналиев,Срам за вас, за това, че:- "Днес 1,5 милиона българи живеят и работят в чужбина. Те емигрираха в САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Гърция..."- Какво правите за да се върнат тези хора...??? Като продадете и Последното останало ИМ средство за производство - ЗЕМЯТА...!?!?!- Защо не настоявате чрез ББР да се финансира дребния и средния Български бизнес, а каните ПРЕЯЛИ ОТ ПЕЧАЛБИ ***... - ПРОДАЖНИК И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 13
rumen221
преди 10 години
Вильо Офшорналиев Имам наивни въпроси...:1. Има ли нещо общо между етническия произход на Лъжльо Офшорнолшив и бездействието му, като Президент и Върховен главнокомандващ, при явната агресия по Турската граница...???2. Има ли договор между Лъжльо Офшорналиев, ДПС, Боко и Ердоган, за обучението на (май вече пребазираната) бригада от 2 000 талибани във военната база в Телиш...???- Само питам, де, нищо не намеквам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 15
rumen221
преди 10 години
Лъжльо Офшорналиев1. Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ2. Договора не е завещание3. Процедурата по Предоговоряне е Част от Договора и води само до НОВА РАТИФИКАЦИЯ Е, И!4. Решението е Законов Конституционен инструмент, да се застави Правителството да защити Българския Национален Интерес в земеделието Продаден от СДС, НДСВ, Миглена Парибова и С.Паси-Израел5. На всичко отгоре Договора е Противоконституционен, защото не е утвърден с референдум от суверена (това е народа, а не Н.С.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още