fallback

Алфа Рисърч: Доверието към правителството падна под 20%

Агенцията отчита тревожен спад на доверието в българските институции през октомври и положителни оценки за "Атака"

12:27 | 04.11.13 г. 5

За четвърти пореден месец доверието към правителството намалява, показа проучване на „Алфа Рисърч” за политическите нагласи през октомври. Данните показват, че доверие в кабинета имат едва 19% от анкетираните. Така то слиза под електоралния потенциал на поддържащите го политически сили – БСП и ДПС, се казва в съобщение на сайта на агенцията.

Отрицателните оценки растат и вече 49% от участвалите в проучването заявяват своето недоверие в управляващите. Рязко намалява личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски. През последните три месеца имаше известен застой до ниво на одобрение от около 30%. През октомври обаче има рязко понижение – до 24% одобрение и 48% неодобрение.

Като признаци на слабост се оценява бламирането на правителството по отношение на удължаването на мораториума за продажба на земя. Най-силно върху рейтинга обаче влияят мненията за икономиката на страната. Според 16% от анкетираните развитието на българската икономика е положително, докато 48% са на обратната позиция.

Проучването на „Алфа Рисърч” показва и тревожен спад на доверието в институциите като цяло. Парламентът се радва на доверието на едва 11% от анкетираните. Доверието в Конституционния съд пък е 12% след произнасянето на съдиите по казуса "Пеевски", отчитат от „Алфа Рисърч”.

От август, когато беше направена първата оценка на рейтинга на главния прокурор Сотир Цацаров, доверието в него се срива с 10%. През октомври положителните и отрицателните оценки за Цацаров се изравняват – 26% на 26%.

Изравняване има и при президента Росен Плевнелиев – 29% одобрение срещу същия процент неодобрение. Само за месец президентът загуби 6 пункта от доверието.

Относително най-слабо засегнати от ерозията на доверието са комисарят Кристалина Георгиева (40% доверие и 21% недоверие) и омбудсманът Константин Пенчев (32% доверие и 16% недоверие).

Данните от проучването показват, че по отношение на политическите партии доверието в БСП и ГЕРБ практически се изравнява. Подкрепа за БСП изразяват 16,9% от анкетираните (от 17,9% през септември), като липсата на доверие засяга и социалните слоеве, които формират ядрото на симпатизантите на „червената” партия – жители на малки населени места и възрастните.

Доверието в Сергей Станишев достига 23% от 25% при миналото проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
fallback