fallback

Адемов: Пенсионната система е финансова система без място за морални категории

В социалната политика трудно се работи без обществена подкрепа, призна социалният министър

13:46 | 02.11.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Пенсионната система е финансова система, там е трудно могат да намерят място морални категории”, заяви в ефира на ТВ7 социалният министър Хасан Адемов.

Той призна, че през 2014 година по „швейцарското” правило се предвижда максималните пенсии да се повишат многократно повече като процент, в сравнение на минималните. „ Има елемент на несправедливост и противопоставяне”, допълни министърът.

Адемов обаче обясни още, че хората, които получават минимални пенсии имат малък принос за системата и при увеличението на пенсиите им по т.нар „швейцарско правило”  ще се наложи всеки месец да бъдат преразпределяни по 17 млн. лева. Това обаче е израз на солидарността на тази система, смята още министърът. Хората с максимални пенсии пък имат по-голям  принос за системата.

Що се отнася до коледните надбавки, правителството вече разполага с 12 млн. лева. Това са неразпределени средства са от бюджета на Народното събрание. Търсят се още възможности за финансиране от другите ведомства, допълни още социалният министър.

В Бюджет 2014 година са предвидени над 1 млрд. лева за социални дейности, припомни още Хасан Адемов. Според него обаче дори този по-голям бюджет не е в състояние да отговори на завишените очаквания на хората за размразяване на социалните плащания, защото бенефициентите се увеличават.

Министърът призна, че „трудно се работи в обстановката днес” на протести и окупация на университети. „Докато имаме подкрепа в Народното събрание, сме задължени да изпълняваме програмата на правителството”, заяви Хасан Адемов.

Той изрази съжаление, че десният избирател не е представен в сегашния парламент, виждайки в това една от причините за нестабилната обстановка в държавата. „В социалната политика е трудно да се работи без обществена подкрепа”, каза още министър Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
fallback