fallback

Животновъдите ще блокират магистрала "Тракия"

Протестът е за изплащане на субсидии на глава животно

12:57 | 31.10.13 г. 1

През следващата седмица животновъдите ще блокират автомагистрала „Тракия”. Това беше решено по време на протеста в село Труд, организиран от различни браншови организации, предаде агенция "Фокус". Исканията за изплащане на субсидиите за глава животно.

Уведомяваме община Пловдив за безсрочна блокада на магистралата при разклона за село Труд, обясни председателят на Съюз на животновъдите в България Пенка Христова. 

По-рано днес в ефира на bTV земеделският министър Димитър Греков съобщи, че до края на годината животновъдите могат да получат най-много до 50% от субсидиите за тази година, като за 14 хил. фермери тези суми вече са били платени. От сектора настояват за до 70% от предвидените суми. 

Греков се оправда със своя предшественик Мирослав Найденов, който е раздал още през януари част от предвидените за годината средства. Земеделският министър обаче коментира, че решението е било правилно, защото секторът е имал нужда от подпомагане заради скъпите фуражи.

"Сега цената на фуражите не е толкова висока и разбираемо животновъдите искат да се възползват от това", коментира още Греков и  допълни, че до края на ноември ще бъдат разпределени останалите средства. 40 млн. лева приоритетно ще отидат за млечното животновъдство.

Тези обяснения обаче не задоволиха представителите на сектора и на 6 ноември ще има блокада на магистрала "Тракия". На по-късен етап се планира и блокада на гранични пунктове, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В момента фермерите създават щабове, с които ще координират действията си. Някои от браншовиците поискаха да бъде сменен и целият състав в Съвета по животновъдство, тъй като в него сега са включени хора, които не присъстват на протеста и са си правили политически уговорки с правителството. 

В началото на месеца Греков обясни,че няма да бъдат изплащани по-рано през тази година субсидиите, които са заложени като национални доплащания в бюджета за 2014 г., допълни министърът. От сектора поискаха средствата, които е предвидено да бъдат преведени на две части – през тази и следващата година, да им бъдат изплатени незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
fallback