fallback

Под 11% да са отпадналите от училище до 2020 г. предвижда стратегия

Преждевременно напусналите системата ще усвояват професия

16:28 | 30.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството прие Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Срокът й на действие е до 2020 г., а целта, заложена в нея, е делът на отпадналите от училище да спадне до 11% при 12,5% през 2012 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Преждевременното напускане на училище е значим социален и икономически проблем. Той намалява възможностите за реализация в живота и на пазара на труда. При хората, които притежават основно или по-ниско образование, нарастват рисковете от социално изключване. Не на последно място това създава предпоставки за влошаване на качеството на живот и благосъстоянието на сегашното и на бъдещите поколения.

Стратегията ще се осъществява чрез мерки за превенция, които да предотвратяват причините за преждевременно напускане на училище.

Ще има и компенсации, които да помогнат преждевременно напусналите отново да се включат в образованието или да придобият квалификация.

С друго решение правителството актуализира списъците на защитените и на средищните училища в България. Към досегашните 127 защитени училища са добавени нови девет.

За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. Защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране.

В законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. за тази цел са предвидени 5,53 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
fallback