fallback

Спад на производството на електричество отчете НСИ през септември

През лятото една от основните задачи на правителството беше да увеличи износа на електричество, което да стабилизира енергетиката

11:23 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През лятото усилията на правителството бяха насочени към увеличаване на износа на електроенергия и други мерки, които да повишат производството на електричество и така да намалят напрежението в централите.

Статистическите данни за юли и август показаха ръст на производството. През септември обаче Националният статистически институт (НСИ) отчете спад, макар и с минималните 0,2% на годишна база до 5,6 гигаватчаса. Спрямо август производството на енергия се свива с 8,8%.

Данните показват още и намаление на доставките на електричество на месечна база със 7,2% до 2,4 гигаватчаса. Спрямо септември 2012 година обаче има увеличение от 0,8 на сто.

От статистиката за производството и доставката на енергийни продукти се вижда още намаление при добива на твърдите горива. През септември са добити 2,7 млн. тона, което представлява намаление от малко над 9% на месечна и от 13,3% на годишна база.

През септември на месечна база намалява още и производството на пропан бутан (с 12,5% до 7 хил. тона) и безоловен бензин (с 8,5% до 150 хил. тона), и дизелово гориво (с 13,2% до 177 хил. тона). Единствено ръст е отчетен при производството на природен газ – с 9,5% до 23 млн. куб. метра.

Що се отнася до доставките през септември на месечна база е отчетен ръст по отношение на безоловния бензин (с 26% до 48 хил. тона) и на природния газ – с малко над 17% до 163 млн. куб. метра.

На годишна база има намаление на доставките на всички анализирани енергийни  продукти, с изключение на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
fallback