fallback

Станишев е внесъл заявление за отказ от имунитет

Главният прокурор поиска имунитета на Станишев заради делото за загубата на секретни документи

16:53 | 28.10.13 г. 2

Лидерът на БСП Сергей Станишев е внесъл заявление, с което изразява писменото си съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Това става ясно от писмо на председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков до главния прокурор Сотир Цацаров, в което Миков информира обвинител №1 за постъпилото заявление.

Главният прокурор поиска имунитета на Станишев заради делото за загубата на секретни документи. Малко след това от левицата обясниха, че червеният председател сам ще се откаже от депутатската си защита, а няма да чака тя да бъде свалена в пленарна зала.

В писмото си председателят на парламента е приложил и заверен препис от заявлението на народния представител Сергей Станишев.

Лидерът на БСП изпрати писмо до обвинител номер 1 с молба прокуратурата да вземе отношение по проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Досъдебното производство срещу лидера на БСП е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.

Става дума за 7 доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
fallback