fallback

Преглед на печата за 26 октомври

08:45 | 26.10.13 г.

Бюджет 2014 - колебливо вляво в. Капитал

Бюджет, който да се хареса на всички – и на протестиращите за повече социални помощи, и на протестиращите за по-малко корумпирана държава, и на бизнеса. На пръв поглед с финансовата рамка на държавата за следващата година правителството се е опитало да постигне точно това: да увеличи социалните плащания, като едновременно с това маркира някакви намерения за реформи в администрацията, образованието и здравеопазването. Заявката на финансовия министър Петър Чобанов е още по-смела – за рестарт на икономиката и ясна посока на политиките.

Когато се опитваш да решиш проблемите на всички, в условия на сериозно недоверие, с ограничен ресурс и без единодушно приета стратегия къде какво да промениш обаче, фокусът започва да се губи. Особено ако към тази картина се насложат и все по-осезателните вмешателства на партийните централи в работата на правителството.

Кабинетът сваля драстично таксите за регистрация на фирми в. Сега

Драстично намаление на таксите за регистрация на фирми предлага правосъдното министерство. Дружество с ограничена отговорност (ООД) вече ще се регистрира не срещу 160, а срещу 110 лв. За едноличен търговец ще се плащат 30 вместо досегашните 35 лв. Намаление има и при таксата за акционерните дружества - вместо 460 ще се плащат 360 лв. Най-сериозен е спадът при банковите и застрахователните акционерни дружества, чиято регистрация вече ще струва 1300 вместо 1700 лв.

Проектът за постановление на Министерския съвет е част от пакета мерки, с които трябва да се намали административната тежест върху бизнеса. Става дума за такси, които се събират от Агенцията по вписванията.

Депутатите съзряха нагласени търгове в летище София в. Сега

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на комплекс от 13 заведения на територията на летище София е непрозрачен, защото съдържа дискриминационни условия. Това заявиха депутатите от ГЕРБ Иван Вълков и Емануела Спасова. Те отправиха въпрос към транспортния министър Данаил Папазов по време на парламентарния контрол вчера. Според Папазов обаче нямало нищо нередно.

Изискванията към участниците в търга са да имат сходна дейност през последните 5 г. и успешен опит с най-малко 20 регистрирани търговски обекта с подобна дейност, от които поне минимум 3 да са с площ над 150 кв. м. Освен това участникът трябва да има нетни приходи от продажби за последните 3 г. не по-малко от 9 млн. лв. и средна численост на персонала от 150 души за всяка от последните 3 г. Търговецът е длъжен да докаже, че има квалифициран персонал с петгодишен опит на международно летище, както и че е постигнал положителен финансов резултат от поне 300 000 лв.

Местят шосето на властта в. Стандарт

Майстори ще преместят скоро шосето на властта. Трасето към кв. "Бояна" в София ще бъде променено заради ремонт на бул. "България". Столична община планира кръстовището с бу. "Гешов" да бъде изградено на две нива, като горното ще е с кръгово движение. Фирмата изпълнител ще е "Балканстрой". А реконструкцията ще струва 21,484 млн. лв. Финансирането е осигурено от бюджета на общината и със заем от Европейската инвестиционна банка.

Горната част на кръстовището ще е стоманенобетонна конструкция, закачена на специални въжета. В долното ниво няма да има ляв завой, а на бул. "Гешов" срещу Центъра по хигиена ще има надлез за пешеходците, за да бъде премахнат светофарът там. Тролеите с номера 2 и 9 ще продължат да се движат, трамвай -7 също. Реконструкцията трябва да е готова през пролетта на 2014 г. С нея се затваря рингът, който ще ускори придвижването на автомобилите в столицата и избягването на задръствания.

Автосервизи негодуват срещу сивия сектор в. Стандарт

Автосервизи от София се изправят срещу сивия сектор в бранша. Става дума за членовете на Съюза на автосервизите-София (САС). Една от основните цели на членовете му е да се преборят с нелегалните си "колеги", които не спазват законите, работят по нерегламентиран начин, не плащат данъци и осигуровки, работниците им нямат трудови договори и цялостната им дейност не отговаря на изискванията за опазване на околната среда.

В същото време клиентите на такива незаконни сервизи получават некачествени ремонти без гаранция. Темата беше обсъдена и на Общото събрание на САС. Участниците в заседанието обсъдиха и бъдещите си действия за постигане на целите в борбата със сивия сектор, който наброява хиляди сервизи в цялата страна. Беше взето решение да се поднови дейността на САС по предложените вече от организацията законодателни промени, които да регламентират по-строго автосервизната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 08.09.22 г.
fallback