fallback

Експертни съвети към МИЕ ще се произнасят за концесии на стратегически суровини

В съветите ще влизат и външни експерти, предвижда нова наредба

14:30 | 23.10.13 г. 1

Министерският съвет одобри нова наредба за работните проекти при проучвания и добив на подземни богатства. Текстовете регламентират обхвата и съдържанието на проектите, както и сроковете за внасянето им в Министерството на икономиката и енергетиката, пишат от пресцентъра на правителството.

Проектите за стратегически суровини – метали, петрол, газ и въглища, ще се съгласуват от специално назначен от министъра на икономиката и енергетиката експертен съвет. Целта е да бъде премахнат субективизмът при съгласуване на проектите и да се създаде възможност за използване на капацитета на външни експерти. 

Според наредбата в тези експертни съвети задължително ще присъстват представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП), което ще позволи институциите, отговорни за опазването на околната среда и за безопасните условия на труд, да се произнасят още на етап „съгласуване“.

Наредбата определя още и сроковете за съгласуването на плановете за проучване и добив на подземните богатства. При спазването на предвидените срокове  за внасяне на работните проекти в МИЕ и за съгласуването им в началото на всяка календарна година ще съгласуват работните проекти за съответната година.

В наредбата категорично се посочва, че титулярите на права и концесионерите могат да работят само след получаване на положително съгласувателно становище от МИЕ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
fallback