fallback

Хърсев: Важно е не облагането на офшорките, а кой стои зад тях

Законопроектът на Пеевски и Цонев за ограничаване на дейността на офшорни компании е дискриминиращ за фирмите от ЕС, смята икономистът

08:53 | 21.10.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Емил Хърсев. Снимка: Bulgaria on Air

Не е въпросът дали доходите на фирмите, регистрирани в офшорни зони, се облагат, а кой стои зад тях. Това обясни в ефира на БНТ икономистът Емил Хърсев. Неговият коментар е свързан със законопроекта за ограничаване на дейността на офшорките у нас, изготвен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Икономистът заяви, че този тип дружества нямат голям дял в българската икономика, но голяма част от медиите са собственост на компании, регистрирани в офшорни зони. Такива фирми печелят и обществени поръчки.

„Проблемът тук е кой е собственикът и кой носи отговорността, кой ще плати на подизпълнителите, например”, заяви още Хърсев.

Според него трябва да има ограничения за участието на офшорни компании в "сензитивни проекти" – банки, застрахователи, медии или обществени поръчки. По отношение на тези обекти в икономиката собственик трябва да бъде поне дружество, което е публично – листнато на европейска борса, или да е ясен ефективният краен собственик, препоръча още икономистът.

Според него е мит, че офшорните компании не плащат данъци у нас. Той беше категоричен още, че европейското законодателство не позволява България да бъде офшорна зона. 

Хърсев посочи и една слабост на законопроекта за ошорките – текстовете са дискриминиращи за компаниите от Европейския съюз. Той визира трите изключения, които са предвидени в текста, сред които и предложението ограниченията да не важат за офшорни фирми на местни лица.

Според него обаче текстове, които да предвидят изключенията, свързани с всички граждани от ЕС, ще бъдат дописани от юридическия отдел на Народното събрание преди дебатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
fallback