fallback

Президентът ще сезира Конституционния съд за статута на Пеевски

Преди дни магистратите върнаха депутата в Народното събрание след искането за произнасяне по казуса от депутатите на ГЕРБ

20:52 | 18.10.13 г.

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд по казуса "Делян Пеевски" вероятно следващата седмица, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Мотивите за искането до съда ще бъдат обявени по-късно.

Припомняме, че на 8 октомври Конституционният съд се произнесе, че Делян Пеевски не е загубил правата си на депутат. Магистратите отхвърлиха искането на 96 народни представители от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител на основание несъвместимост на положението му на депутат с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Делян Пеевски беше предложен от Министерския съвет и депутатите одобриха назначаването му за шеф на агенцията на 14 юни. Той положи клетва, но в пленарната зала така и не беше гласувано освобождаването на Пеевски като депутат. 

След последвалите протести Пеевски се оттегли от ДАНС, а след това последваха дебати дали има право да се върне на депутатската банка. 

В края на миналата седмица Реформаторският блок съобщи, че ще поиска от всички институции, които имат право да сезират Конституционния съд, да се внесат подобен иск. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 11.09.22 г.
fallback