fallback

Издръжката на бежанец у нас е 385 лева месечно

Ускорява се процедурата за издаване на статут, обясни новият шеф на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев

09:50 | 15.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Издръжката на бежанците за храна и подслон  е около 385 лева на човек за месец. Разликата до 1000 лева, които бяха обявени досега са за капиталовите разходи за ремонти на лагерите, в които се настаняват бежанците.

Това обясни в ефира на БНТ новият директор на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Той беше назначен преди броени дни след като вътрешният министър Цветлин Йовчев освободи Никола Казаков заради несправяне с работата.

Чирпанлиев съобщи, че е назначил проверка как са били харчени парите от европейските фондове от 2010 година насам. Лагерите за бежанци в София са обект на проверки и от страна на Агенцията по бежанците към ООН. От организацията посочват лошите условия за настаняване във „Враждебна” и „Военна рампа”.

Чирпанлиев посочи, че е бил заблуден от своите предшественици какво е точното състояние в тези лагери, но сега се работи за подобряване на условията. Той призова неправителствените организации да се обръщат директно към него, когато установят нередности.

Директорът на агенцията обясни още, че е ускорена процедурата за издаване на статут на бежанец – от пет месеца на 21 дни. Така бежанците ще имат повече права, държавата им поема здравните осигуровки и ще им бъде осигурен достъп до здравеопазване, което беше проблем досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 11.09.22 г.
fallback