fallback

Строежът на софийския завод за боклук започва напролет

Очаква се до края на ноември да бъде сключен договорът за проектиране, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова

15:42 | 14.10.13 г. 1

Изграждането на софийския завод за отпадъци е на финалната права. В това увери кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на инспекция на работата по инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров”.

Фандъкова обясни, че до края на месец ноември се очаква да бъде сключен договорът и от декември да започне проектирането на завода. Срокът за проектиране и изграждане е 19 месеца от датата на подписване на договора. "Нещата се движат по график. Очакваме напролет да започне и самото строителство”, отбеляза кметът.

Според столичния кмет до Коледа ще бъде подписан и Акт 16 и от 2 януари ще започне реалната работа по проекта.

"Реално имаме едно европейско действащо депо с пречиствателна станция и от 2 януари две инсталации за преработка на отпадъци”, допълни тя.

Припомняме, че миналата седмица Върховният административен съд потвърди заповедта за избор на изпълнител на втория етап на инсталацията за преработка на отпадъци в София.

Обединението между гръцките компании "Актор – Хелектор" ще бъде проектант и строител на софийския завод за преработка на отпадъци край с. Яна. Решението на ВАС окончателно сложи край на административния спор около избора на изпълнител на обществената поръчка за важното за столицата съоръжение.

Така втората поред процедура за съоръжението, която също се забави над година, вече е на крачка от приключването й. По този начин отпада рискът за ерофинансирането на проекта. Ако договорът не бъде подписан до края на годината, когато изтича програмният период, осигурените за целта 218 млн. лв., могат да бъдат загубени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
fallback