fallback

Осиновители на деца до 5 години ще могат да ползват отпуск по майчинство

Промяната ще стимулира деинституционализацията и ще струва на бюджета не повече от 1 млн. лв.

16:13 | 10.10.13 г.

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст вече ще имат право да ползват отпуск по майчинство в рамките на една година. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Кодекса на труда, съобщи БТА.

Досега осиновителите имаха право на платен отпуск, само ако осиновят дете на възраст до 2 години, като отпускът представлява разликата от възрастта на детето при осиновяването и навършването на 2 години.

Вносители са депутати от левицата.

При осиновяване на дете на възраст до пет години, след използване на отпуска поради осиновяване и ако детето не е настанено в детско заведение, осиновителят ще може да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но  най-късно до навършване на 5 години.

Председателят на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова обясни, че горната граница е фиксирана на 5 години, защото след нея детето задължително трябва да бъде в предучилищна група. Изпълнението на мерките не би натоварило значително бюджета, посочи още тя. Това би струвало годишно малко над 1 млн.лв.

С този законопроект ще бъде даден допълнителен тласък на процеса на деинституционализиране, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той посочи, че този процес е започнал през 2005 година, като за периода 2005 - 2009 г. броят на специализираните институции за деца от 161 е намалял на 137. В периода 2010 - 2012 г. броят на специализираните институции е вече 122.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
fallback