fallback

Томислав Дончев: Има пари за проектите за тунела под Шипка и Западната дъга

Ако се вземат спешни мерки и до края на годината бъдат изпратени нови две апликационни форми на ЕК, то има надежда, увери ексминистърът

20:43 | 09.10.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Ако правителството наистина управляваше прозрачно, то щеше да изнесе информацията за възможността да бъдат спрени два ключови инфраструктурни проекта - тунел под Шипка и обход на град Габрово - фаза 1, както и София - Калотина Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път, а не аз“, каза в ефира на Bulgaria Air бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев.

„Трябва да се знае, че никога не съм казвал, че са спрени парите, а че е възможно. Не всичко е изгубено - ако се вземат спешни мерки и до края на годината бъдат изпратени нови две апликационни форми на Европейската комисия, то има надежда за проектите“, посочи той.

Ексминистърът обясни, че в противен случай държавата ще трябва да поеме разходите по строителството, а това би натоварило допълнително бюджета.

Дончев обори изказването на вицепремиера Зинаида Златанова, според която няма пари в ОП „Транспорт“ за тези два проекта: „Не е вярно това, защото и по двата пректа е започната работа, а строителството на Западната дъга е на 40% от заложеното за изпълнение“.

„В цялото ми изявление днес няма политическо злорадство и не мога да съм радостен, когато се случва такова нещо. Ако някой има нужда от помощта ми, аз съм насреща“, каза още той.

По-рано днес бившият министър обяви, че е взъможно да бъдат спрени парите от ЕС за двата проекта заради отхвърлените от ЕК апликационни форми на 4 октомври. Те са подадени на 26 и 30 септември, а причина за отхвърлянето им е, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения по проекти в железопътния сектор, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
fallback