fallback

Връщането на Пеевски като депутат нажежи протеста в София

Пред служебния вход на МС тази вечер имаше сблъсъци между полицията и протестиращите, появиха се и съобщения за арестувани

20:40 | 08.10.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През последните седмици протестите в центъра на София започнаха да стихват и само около стотина души продължаваха традицията на ДАНСwithme от лятото. Решението на Конституционния съд, според  което Делян Пеевски не е загубил депутатския си статут, обаче върна напрежението по улиците на столицата.

Пред служебния вход на Министерския съвет тази вечер имаше сблъсъци между полицията и протестиращите. Появиха се и съобщения за арестувани. Протестиращите хвърляха димки към служителите на реда. Голяма част от полицаите нямаха каски и щитове и бяха подсилени от части на "Жандармерията".

Протестиращите са убедени, че премиерът в момента е в сградата на Министерския съвет, тъй като около 19 часа пред сградата е минал кортеж, приличащ на премиерския. Светят и лампите на кабинета на Пламен Орешарски, което кара хората да вярват, че в момента там се провежда съвещание.

Малко преди това колите, съпровождащи Пламен Орешарски, бяха спрени на ъгъла на ул. „Раковска” и бул. „Гурко” в София, където се намира градската художествена галерия. Там премиерът откри изложба „От Видин до Париж”. Протестиращите обаче препречиха пътя на кортежа и няколко минути скачаха по колите с викове „Оставка” и „Мафия”.

В крайна сметка охраната на премиера успя да го изведе от тази ситуация. 

Протестите в центъра продължават. Блокирана е ул. "Сердика" и ъгъла с бул. "Дондуков". 

За 117 ден в София се провеждат протести срещу "задкулисието" в политиката и исканията са за оставка на правителството. Началото беше поставено на 13 юни, когато премиерът предложи Делян Пеевски на поста директор на ДАНС. Това предложение беше одобрено от депутатите. 

Пеевски се закле като шеф на службата за сигурност, а ден по-късно, след масовите протести срещу назначението, се отказа от поста си. Конституционният съд днес реши спор дали той може да остане в парламента или не. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
fallback