IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеевски остава депутат*

Конституционният съд се произнесе по казуса, с шест гласа Пеевски се връща в парламента

16:02 | 08.10.13 г. 23
Пеевски остава депутат*

Делян Пеевски остава депутат в парламента, сочи официалната информация от заседанието на Конституционния съд днес, съобщи Dnes.bg.

Съдът се събра днес, за да реши дали Пеевски остава народен представител след злополучното му назначение за шеф на ДАНС на 14 юни т. г. и последвалото му оттегляне, след като положи клетва като председател на ДАНС.

Според информацията петима от членовете на Конституционния съд са били на мнение, че Пеевски не може да бъде депутат. Шестима са били на обратното мнение, а един е бил с особено мнение, тъй като смята, че по принцип искането на ГЕРБ е недопустимо.

Пеевски беше поканен на изслушване пред съда, но не се яви. В края на миналата седмица той изпратил писмо до КС, в което заявява, че е жертва на „медии, политически и бизнес кръгове” и е "сатанизиран" в публичното пространство.

Той посочва още, че "правото му на защита е било нарушено по начин, който прави личните обяснения ненужни".

"Нямам друг начин да възразя срещу подобно накърняване на правата ми, освен да откажа да участвам в изслушване, което поне за част от съдиите няма никакво значение, тъй като те вече са формирали вътрешното си убеждение. Не бих искал със своето присъствие да легитимирам идеята, че участието ми е една формалност, лишена от правна стойност", добавя Пеевски.

"Надявам се, че въпреки сатанизирането ми в публичното пространство от страна на отделни медии и политици, КС няма да позволи политическите аргументи да надделеят над юридическите", заключава той.

Назначението на Делян Пеевски беше едно от поредицата спорни кадрови решения на кабинета "Орешарски", което предизвика мащабни антиправителствени протести, които продължават вече четвърти месец.

От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.

Въпреки че все още няма официално потвърждение на решението на Конституционния съд, вече се появиха и първите политически реакции. От Реформаторския блок заявиха в позиция, изпратена до медиите, че това решение е абсолютно неприемливо и от правна, и от политическа гледна точка.

"С това решение се узаконява произвола на мнозинството в Народното събрание, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и Конституцията. С този акт става ясно, че основният тълкувател на българската държавност и защитник на гражданските права и демокрация е подвластен на политически и икономически интереси", се казва в позицията.

* Статията е актуализирана с позицията по казуса на Реформаторския блок 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Пеевски : "Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволиха да стана Председател на ДАНС."Ха сега де! Кой ще отговори на този така СЛОЖЕН за Пеевски въпрос? Сложен защото партийните му другари ни насадиха много като него, навсякъде из държавната администрация и тях никой не ги бута и пита! :D Той бил успял !!! Успял в какво? Да одере кожите на съгражданите си или е създал невероятен продукт с който още в 20-те му години го направи милионер! Просто въпросчета в главата ми! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 7
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 6г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 9%, а депозити са на 3% тогава 6% марж*50 млрд=3млрд и за 6 години са 18 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Съвсем очаквано решение имайки предвид от кого се финансират социалнослабите деца на съдиите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Всъщност първата част - онова е продължение.http://***.youtube.com/watch?v=GR4o8I9Wqk8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Добре лъжеш, но още при обявяването на кандидатурата от Орешарски ГЕРБ напускат залата.http://***.youtube.com/watch?v=toWoBrbvSM0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 20
rumen221
преди 10 години
Присъствието на Боко във властта беше чисто и просто НАГЛОСТ. То на всякъде има престъпност и корупция, но само тук тя се самозабравила до подобна НАГЛОСТ. Навсякъде, след като загуби властта, Политика щеше да се оттегли от прожекторите и да си седи тихичко на сянка, но тук става въпрос за друго. Тук става въпрос за това, че престъпниците смятат, че са безнаказани, все силни и народът трябва да се съобразява с тях, а не обратното. В сета на Боко, Цв.Цв. и Фидосова и себеподобните им, ние сме наглите, че искаме да им вземем купичката, от която плюскат, но ти си я пазят с все сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 16
rumen221
преди 10 години
Да се върнем на казуса Пеевски Д.Пеевски е получил достъп до най-високо ниво на секретност, даден му от комисия изцяло контролирана от ГЕРБ хора назначавани лично от Боко и Цоко Е, как стана тая работа? Нали ГЕРБ са против Д.Пеевски?- Да се върнем на самото гласуване 20 депутата от Атака бяха командировка, липсваха 3-*** от БСП и един от ДПС Тоест, ако ГЕРБ не влязат кворум няма, и избор няма - Да, но ГЕРБ влязоха и макар да гласуваха против осигуриха избора на Пеевски!Поредна глупост гарантирана от ГЕРБ!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
hat3k
преди 10 години
Repoman спести си платените коментари - защото законите са за всички - след като е заел нов пост и се фактологически е стъпил в длъжност -какво искаш официална оставка до всичките му избиратели - задръж си глупостите продажник мизерен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Присъствието на Пеевски във властта си е чисто и просто НАГЛОСТ. То на всякъде има престъпност и корупция, но само тук тя се самозабравила до подобна НАГЛОСТ. На всякъде след подобен скандал, Пеевски щеше да се оттегли от прожекторите и да си седи тихичко на сянка, но тук става въпрос за друго. Тук става въпрос за това, че престъпниците смятат, че са безнаказани, все силни и народът трябва да се съобразява с тях, а не обратното. В сета на Пеевски и себеподобните му, ние сме наглите, че искаме да му вземем купичката, от която плюска и той си я пази с все сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Ами нали са модерна, лява, демократична, европейска партия е едно с европейският им лидер СерГей? Защо не си подадат оставката, а тласкат както ти казваш ситуацията към избори, които неизбежно ще минат през безредици и насилие? Къде и кое им е европейското?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още