fallback

Плевнелиев: България има амбициите да привлече още производители на автомобили

Във всеки осем от десет автомобила в Европа има технически компоненти, произведени в България, заяви президентът

12:34 | 08.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За развитието на автомобилната индустрия у нас ще допринесе реализацията на проекта "Автопарк България", който предстои да бъде изграден в индустриалната зона на град Видин. Заявен е сериозен инвестиционен интерес към този проект, който най-добре илюстрира амбициите на България да привлече още от водещите автомобилни марки в Европа да изградят свои производствени мощности у нас.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри Международната автомобилна конференция 2013 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Плевнелиев припомни, че през 80-те години на ХХ век България е била една от индустриално развитите държави и това се дължи и на добрата работа на техническите университети у нас. Според него държавата трябва да се ангажира с подготовката на кадри за автомобилното производство, включително и чрез приемането на Закон за средното професионално образование. В момента в този сектор в България работят над 15 000 души, а прогнозите са в следващите пет години техният брой да се удвои.

„Постигнатото от България се признава и днес във всеки осем от десет автомобила в Европа има технически компоненти, произведени в България“, посочи Росен Плевнелиев. Същевременно, работещите у нас 140 компании за производство на автомобилни компоненти са доставчици на водещите марки в света, което гарантира устойчивост в развитието на този сектор,  каза още президентът.

Според него България има потенциал да разшири позициите си в производството на автомобилни компоненти и да се превърне в стратегически регионален център на автомобилната индустрия за Югоизточна Европа.

„Автомобилната индустрия е доказала своя принос за икономическата стабилност и просперитет. Днес ЕС е най-големият производител на автомобили в света, а това е и секторът с най-големи инвестиции за развойна и научна дейност, което е от ключово значение за развитието на човешкия капитал“, подчерта Росен Плевнелиев.

Затова президентът очаква инвеститорите в страната ни да бъдат насърчени да разширят изградените вече производствени мощности и да бъдат привлечени нови компании.

Във форума, който се провежда под патронажа на държавния глава, участват висши мениджъри от Европа и Азия, експерти от автомобилната индустрия, доставчици, представители на изпълнителната и на местните власти, които обсъждат перспективите за инвестиции и за изграждането на производствени мощности за автомобилни части и аксесоари в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback