fallback

Кр. Георгиева: Проблемът с бежанците не e финансов, а организационен

България ще получи допълнителни средства от ЕС за бежанците, заяви еврокомисарят

18:01 | 04.10.13 г. 11

                                                                                                  От: Камелия Цветанова

„Брюксел дава, ама в кошара не вкарва, ние трябва да си направим организацията, за да се справим с бежанската вълна от Сирия”.

Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, след като по-рано днес посети центровете за бежанци в кв. „Враждебна” и „Военна рампа” в София.

Според нея проблемът ни не е финансов, а чисто организационен, защото сме в нова ситуация. „5 000 бежанци дойдоха в България, а предишните години имахме по няколкостотин”, мотивира се тя.

Георгиева е убедена, че България ще получи допълнителни средства от ЕС за бежанците, след като през тази седмица у нас имаше проверка на бежанските лагери.

В началото на следващата седмица министрите на вътрешните работи ще обсъдят доклада на мисията и ще вземат решение дали да се отпуснат още пари, разясни еврокомисарят и добави, че е убедена, че отговорът ще е положителен.

Става въпрос за средства, които се отпускат до месец след вземането на решението и трябва да бъдат използвани в рамките на половин година.

Освен това има и огромни резерви в структурните, специално в социалния и в този за селските региони, и кохезионните фондове, които според Георгиева могат да бъдат насочени за подпомагане на районите, в които има центрове за бежанци. България вече трябва да приготви и апликация за догодина и за 2015 година за повече пари за бежанците, защото  когато са правени разчетите, те са били при други условия.

Кристалина Георгиева увери, че ЕК при нужда може да помогне с отопляеми къщи и легла, ако бежанският поток надхвърли очакванията.

2 милиона са напуснали Сирия и са в съседните й страни, 50 000 са дошли в Европа.  За България броят сега е 5 000, а прогнозите са за 10-11 хиляди до края на годината. Очакванията са до края на 2013 г. Сирия да напуснат общо 3 милиона души.

В същото време тя е убедена, че дори и утре да свърши войната, това няма да реши проблема, защото не е толкова лесно за бежанците да се върнат в родината си.

Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи, че досега за бежанците по дарителската сметка на организацията са събрани 35 хиляди лева. Отделно от централата на БЧК в Женева са отпуснати 173 хиляди швейцарски франка.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
fallback