fallback

Още въпроси по "Бранд България"

Какво ще се случи с парите, дадени за изготвянето на маркетинговата концепция?

08:15 | 08.10.13 г.

Снимка: Министерство на икономиката

Преди броени дни стана ясно, че държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката проучва възможностите да й бъдат възстановени част от средствата, дадени за изработката на туристическия бранд България, който след представянето си в началото на годината бе фокус на общественото неодобрение. Заместник- министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев дори посочи, че обществената поръчка за логото на туризма ни е била "много интересна".

Тази положителна инициатива от страна на държавата - да си върне част от парите, които видимо изглеждат потънали, събужда няколко важни въпроса, отговорите на които все още никой не може да даде.

Преди седмици, когато Investor.bg се свърза със зам.-министър Ботев, той загатна за един основен проблем по отношение на обществената поръчка и изхода от казуса. Той припомни, че всъщност парите за бранда не са средства на държавата, а става въпрос за европейско финансиране.

Тоест, ако „Обединение за Бранд България“ върне част от усвоените средства, те няма да могат бъдат използвани за други цели, защото са финансиране, дадено за конкретен проект от страна на Брюксел. Естествено е тук да се появи питането въобще тези средства могат ли да бъдат върнати на държавата, след като всъщност те са усвоени от европейските фондове? Каква е възможността да се стигне до вариант страната ни да трябва да връща пари на Брюксел или по-лошо- да плаща неустойки, заради неизпълнение на проект в срок? 

Но с какво ще помогне на държавата, ако фирмата-изпълнител върне част от средствата, усвоени за изготвянето на бранда? А дори страната няма да си е върнала всичките пари, дадени за емблемата на туризма ни, но и ще бъде ощетена.

А защо икономическото министерство се ангажира да "се бори" само за част от сумата, след като крайният продукт изглежда неизползваем или поне обществеността погледна на него с негативно око? Когато Ботев направи коментар, че "ще се търсят част от парите, дадени на консорциума", не уточни и за каква сума става въпрос.

Припомняме, че за бранда бяха дадени общо 1,6 млн. лв, които страната ни получи по ОП "Регионално развитие".

Икономическото министерство още през пролетта изиска да бъдат въведени подобрения по логото и като цяло стратегията да бъде преразгледана. На този етап екипът на консорциума все още не е предоставил анализ за свършената от тях работа и за подобренията, които са направили по бранда. С въпрос по темата Investor.bg се опита да се свържа с консорциума многократно, но без успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
fallback