fallback

Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

В ОП „Околна среда” за новия програмен период ще има ос за екологични иновации, каза още зам.-министърът на околната среда

16:35 | 03.10.13 г. 31

Шистовият газ често е сочен за един от начините за диверсификацията на енергийните източници. У нас на този етап има мораторуим за добив и за проучване на този газ, но поради факта, че нямаме достатъчни запаси от петрол и конвенционален газ – рано или късно ще стигнем до добив на шистов газ.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

На този етап няма кой да инициира премахването на мораториума, коментира още той. Той посочи, че подобна е ситуацията в цяла Европа. Повечето държави в ЕС са в етап на изчакване. В Дания например са дадени пет разрешителни за проучване и в момента правителството очаква да види ефектите.

В отговор на шистовата революция в САЩ, проучвания на германски експерти показват, че преминаване към шистов газ на Стария континент все още не е икономически изгодно, допълни още Георгиев. Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, обаче посочи, че след появата на шистовия газ цената на газа започва да се откъсва от обвързаността с петролните компоненти. 

Постепенно цените започват да се определят от пазара, допълни още тя и посочи, че специално за Германия "Газпром" са предложили намаляване на цените с 15%. "Това е благотворното влияние на шистовата революция в САЩ", обясни Диловска. 

Зам.-министърът на околната среда и водите коментира още, че се водят преговори в новата програма „Околна среда” да бъде включена ос за екологични иновации. Чрез нея ще има ресурс за финансиране на проекти за опазване на околната среда, както и за енергийна ефективност, допълни още Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
fallback