fallback

Все повече избирателите уеднаквяват подкрепата за БСП и ГЕРБ

Според 76% от анкетираните в проучване на "Алфа Рисърч" е нужен предсрочен вот

16:37 | 02.10.13 г. 2

В края на септември електоралната подкрепа за БСП е 17,9% от общия брой избиратели и бележи лек спад от половин процент за последния месец. Същевременно с подкрепа от 17,1% партия ГЕРБ скъсява значително дистанцията с БСП. Това сочат резултати от последно социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч", съобщи "Фокус".

С близък помежду им потенциал, след двете водещи партии, се позиционират Реформаторският блок (7%) и ДПС (6,1%).

Реформаторите черпят подкрепа основно от привържениците на обединените в блока партии в големите градове, но все още не са напълно убедителни за по-широкия кръг десни избиратели.

Националистическият вот продължава да бъде разделен основно между две от партиите в тази ниша – НФСБ (2,8%) и "Атака" (1,6%).

Едва 11% от избирателите имат доверие в работата на Народното Събрание. За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани, се казва в проучването на "Алфа Рисърч". 

Според него общо 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76% - че е нужен предсрочен вот. От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% заедно с европейските.

Положителното отношение към Бойко Борисов е 28%, към Сергей Станишев - 25%, Лютви Местан – 14% и Волен Сидеров – 5%.

С одобрение сред левите избиратели се ползва и Георги Първанов, а сред десните – Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 09.09.22 г.
fallback