fallback

Орешарски: Надявам се скоро да имаме готовност за старта на „Южен поток”

На финалната права сме по финансовите споразумения на проекта, каза премиерът

15:40 | 02.10.13 г.

Премиерът Пламен Орешарски призна за известно забавяне – между 3 и 6 месеца, в графика за реализация на проекта „Южен поток” у нас, но изрази надежда, че в скоро време ще има пълна готовност за неговия старт.

Коментарът беше в отговор на въпрос на Волен Сидеров – има ли причина за забавянето.

„На път сме да преодолеем изоставането по проекта "Южен поток", каза по време на блиц контрола в парламента премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

Вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пък съобщи, че е подписала разрешителните за строеж на газопровода.

„Южен поток" е дълъг проект. Споразумението датира от 2008 г. В началото на мандата имаше известно забавяне. На път сме почти да преодолеем изоставането. В момента работим по финансовите условия от гледна точка на мащабността на проекта”, добави премиерът.

В голяма част от меморандума между България и Русия за „Южен поток“ има неясноти, обяви преди дни енергийният министър Драгомир Стойнев. Той посочи за пример лихвата по заема за изграждането на проекта, която е в размер на 8 на сто и не е в интерес на българската държава.

„Няма да направим прибързани стъпки преди да е ясен финансовият модел и начинът на финансиране на проекта“, коментира още той по повод обвинения на ГЕРБ във връзка със забавяне на първата копка по проектогазопровода. Все пак до края на годината е възможно забавянето да бъде преодоляно и строителството на „Южен поток“ да започне, стана ясно още от думите на Драгомир Стойнев.

Миналия месец премиерът Пламен Орешарски застана твърдо зад проекта „Южен поток“, след като ръководството на ДСБ призова кабинета да се откаже от него. „Не ми се струва разумно от всичко да се отказваме. От какво ли не се отказахме в последните 20 години, от индустрията също се отказахме, от какво ще изкарваме доходи?”, коментира премиерът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
fallback