fallback

Председателят на ДКЕВР ще отговаря за финансовото управление на регулатора

Предложения за промени в устройствения правилник на комисията предвиждат намаляване на броя на дирекциите

13:52 | 02.10.13 г.

Председателят на ДКЕВР да носи отговорността за финансовото управление и контрола в комисията, предлагат от Министерския съвет в проект за промени в устройствения правилник на енергийния регулатор.

В предложението, наред с увеличените задължения на председателя, се вижда обаче, че комисията вече няма да може да определя числеността на отделните териториални звена. Щатните бройки в комисията са 128.

Проектът за промени в правилника предвижда още и повече правомощия за главния секретар на комисията. Той вече ще може да ръководи институцията, стига тези права да му бъдат делегирани от председателя. Досега само другите членове на комисията можеха да оглавят ДКЕВР.

Главният секретар на комисията ще може да управлява бюджетните разходи, ако бъде упълномощен от председателя, е записано още в предложението.

От досегашните пет дирекции дейността в ДКЕВР вече ще се осъществява в три – Главна дирекция „Контрол и решаване на спорове” и дирекциите „Ценово регулиране, лицензии и пазари” и „Регулаторна политика и международни дейности”.

На дирекция „Ценово регулиране, лицензии и пазари“ ще бъдат поверени всички действия за осъществяване и регулация на лицензионния режим на ВиК операторите, определянето на цените и издава сертификати за произход на стоката електрическа енергия, произведена при високоефективно комбинирано производство.

Тази дирекция ще издава и сертификатите за електропреносните и газопреносните мрежи и ще отговаря за регулацията и контрола на пазара за електрическа енергия и природен газ.

Преписките от откритите заседания на комисията ще бъдат публикувани до три дни след края на заседанието, какъвто е и досегашният срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 06.09.22 г.
fallback