fallback

Здравната каса прие дарение на скъпи лекарства

Фирмата-производител предложи да осигури лечението на болни с рак на гърдата за октомври и ноември

12:05 | 02.10.13 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши на извънредно заседание да приеме дарението от фармацевтична компания на скъпи лекарства за болни с рака на гърдата, съобщават от касата.

НЗОК все още не е получила информация от националния консултант по онкология за бройката на нуждаещите се пациенти, според индикациите за приложението на този лекарствен продукт.

Миналата седмица Надзорният съвет отхвърли предложението НЗОК да покрива лечението, защото ще са необходими 730 000 лева, а дефицитът в бюджета на касата до края на годината е около 130 млн. лв.

Именно тогава стана ясно, че 16 българки са в риск от прекратяване на терапията им, защото не могат да плащат сумата за лекарствата си - 7 000 лева на месец.

Преди няколко дни фирмата-производител предложи да осигури лечението на жените за октомври и ноември. Предстои да бъде взето решение кой ще плаща за терапията за декември и през следващата година. От НЗОК увериха, че нито една пациентска група няма да остане без лечение за последния месец на тази година.

Все още не е ясно какво ще се случи след този срок, но управителят на НЗОК Румяна Тодорова вече обяви, че медикаментът ще бъде включен в Националния рамков договор за 2014 година.

„Има различни финансови инструменти. Включително и това да заплатим за лечението на пациентите за декември през януари от бюджета за следващата година, така че всичко това е въпрос на преговори и ще се намери начин нито един български пациент да не остане без лечение”, каза Багряна Маркова от информационния център към НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
fallback