fallback

Симеон Дянков стана ректор на Руската икономическа школа

Той е икономист от световна класа, с превъзходни научни резултати и огромен практически опит, заявиха оттам

09:24 | 02.10.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият български вицепремиер заменя на поста Станислав Aнатолиев. Снимка: БТА

Бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков е назначен за ректор на Руската икономическа школа (New Economic School – NES). Това се посочва в официално съобщение на институцията, цитирано от агенция ИТАР–ТАСС.

"Основният въпрос в дневния ред на срещата беше одобряването на нов ректор. Съветът на директорите реши да назначи на длъжността ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков", се посочва в изявлението на образователната институция.

Като ректор на висшето учебно заведение Симеон Дянков се присъедини и към Борда на директорите на училището. Бившият български вицепремиер заменя на поста Станислав Aнатолиев.

"Симеон Дянков е икономист от световна класа, с превъзходни научни резултати и огромен практически опит", заяви по повод назначението председателят на Съвета на директорите Максим Бойко.

"Радваме се, че Руската икономическа школа е оглавена от специалист от такава класа. С идването на Дянков ние очакваме преди всичко подобрение на качеството на учебната програма, нов импулс в научните изследвания и утвърждаване на международната репутация на учебното заведение. Откриват се и нови перспективи пред развитието на връзките с най-добрите университети в Източна Европа и други страни от региона", допълва още Бойко.

През май бившият ръководител на Руската икономическа школа Сергей Гуриев напусна наочаквано Русия под претекста, че има "реална заплаха" за живота му. Той заяви, че ще продължи кариерата си в престижния френски университет за политически науки Science Po.

Симеон Дянков бе част от 87-мото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов в периода 27 юли 2009 – 18 февруари 2013 г. Той е сред първите 5% икономисти в света по брой публикации и цитирания. Класиран е и на 275-то място в класацията на RePEc – онлайн библиографска база данни за изследвания по икономика, достъпна безплатно в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
fallback