fallback

Преглед на печата за 2 октомври

07:37 | 02.10.13 г.

Над 1 млн. българи ще платят по-висок данък на колите си В. Сега

Над 1 млн. българи ще платят по-голям данък на автомобилите си, ако бъде приет проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, пуснат за обсъждане. Причината е промяна на данъчните преференции за определяне на екологичността на колите. Новият проект предвижда данъчни облекчения в зависимост от европейския сертификат за екология, с който разполага даден автомобил. Превозните средства с катализатор в момента ползват намаление от 50% от данъка. В България са регистрирани над 3 300 000 автомобила, като около 1/3 от тях са с катализатор. При промяната за собствениците на тези коли налогът ще се увеличи двойно.

Българите са най-големите привърженици на затягането на коланите в ЕС В. Сега

Българите са най-големите привърженици в ЕС на политиката на затягане на коланите. Това става ясно от проучване на на Gallup по поръчка на европейската платформа за дебати - Debating Europe. Цели 61% от запитаните у нас са убедени, че бюджетните ограничения и строгата фискална дисциплина работят, но изискват време. 6% са твърдо убедени в правилността на мерките за финансови ограничения, докато 28% категорично ги отхвърлят. През август премиерът Пламен Орешарски изрази учудване, че актуализацията на бюджета и отпускането на разходите вливат нови сили на протестите, и коментира, че вероятно сме единствената страна в света, където има недоволство срещу "отпускането на коланите".

Стоян Мавродиев все пак реши да се пробва за допуск

В. Капитал Daily

Няколко дни след като стана ясно, че председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев няма разрешение за достъп до държавна тайна, той е предприел действия по изваждането на допуск. Това научи "Капитал" от два независими източника. Първоначално Мавродиев твърдеше, че няма нужда от подобно разрешение защото всички членове на КФН, както и служителите в комисията по закон имат право на достъп до служебна тайна - което е различно от държавна тайна каквато е информацията, която изпращат службите за сигурност.

Строим стадиони и хотели в Катар В. Стандарт

Бургаски строителни фирми се готвят да атакуват Катар с изгодни оферти за градежи на стадиони, хотели и пътища. Предприемачите са направили първа среща и са проучили условията, при които могат да се включат в строежите за Мондиала през 2022 г. Това стана ясно по време на форум в Поморие, организиран от българо-арабска бизнес асоциация. Неин председател е бургазлията от ливански произход и бивш общински съветник Зиад ел Масри. Той е лобирал Бургас да бъде една от трите дестинации в Европа, които ще имат контакт с Катар по проектите за световното първенство по футбол.

Прокуратурата търси кой замърсява морето В. Стандарт

Прокурорска проверка за чистотата на морето е започнала веднага след приключването на туристическия сезон. Обвинителите са се сезирали след оплаквания на редица летовници, които съобщили, че Черно море е изключително мръсно, а от курортите изхвърлят фекални води, без да използват пречиствателни станции. Прокуратурата за първи път прави проверка, свързана конкретно със замърсяването на морето, чистотата на морските води и източниците на замърсяване за цялото крайбрежие. Държим рекордните 37,51 млрд. лв. в банките В. Новинар

В трезорите на българските банки държим рекордните в историята ни 37.51 млрд. лв., сочат данни на БНБ. Оказва се, че намаляването на лихвите върху депозитите не е отказало българите от това да поверяват парите си на финансовите институции. Само от началото на годината ръстът на новите депозити е от 1.64 млрд. лв., а през август месец - от 247 млн. лв. През миналата година спестяванията на домакинствата са се увеличили с 3.967 млрд. лв., а година по-рано сме добавили 3.86 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
fallback