fallback

Ще могат ли тежкоболните у нас да използват експериментални лекарства?

Пациентска организация и здравното министерство са се договорили за законодателни промени, но още не е ясно кога ще бъдат осъществени

21:58 | 01.10.13 г. 1

Държавата може да разреши на тежкоболни пациенти да използват експериментални лекарства или такива, които все още не се допускат на българския пазар. Това обявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването след среща със здравния министър Таня Андреева.

Според европейски разпоредби подобна нормативна промяна е трябвало да бъде факт преди 8 години, но до момента все още не е направена, съобщава Нова телевизия.

Всяка година още хиляди тежкоболни търсят алтернативни терапии, но законът у нас им ги забранява, отчитат пациентските организации. И то 8 години след като регламентът е трябвало да бъде променен заради европейски директиви.

„Прилагането на лекарства, които не са разрешени за употреба в страната, или още повече – на молекули, които нямат качество на лекарство – те са в период на изпитване. Нямат качества на лекарство, но са в период на изпитване и са предназначени за такъв тип заболявания. Това нещо в нашата страна изобщо не е регламентирано, което означава, че е забранено”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

От здравното министерство все още не са потвърдили дали и в какъв срок ще бъде предложена промяна в законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 05.09.22 г.
fallback