fallback

Орешарски представи управленската си програма и пред посланици

Министър-председателят е акцентирал върху политиките на правителството за насърчаване на инвестиционната активност

22:22 | 26.09.13 г. 2

Ще запазим пълна приемственост по отношение на външната политика. Ще се стремим освен да задълбочаваме нашето европейското членство и взаимоотношенията ни с евроатлантическите партньори, да търсим приятелства във всички други посоки. Това е заявил министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си днес с посланиците, акредитирани в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът е подчертал, че страната ни ще води конструктивна политика, основана на всички международни конвенции, които България е подписала. „Ще продължаваме стари приятелства и ще търсим нови“, добавил е премиерът Пламен Орешарски.

Премиерът е запознал посланиците с мерките, които българското правителство е реализирало през първите 100 дни от управлението. Той е изтъкнал, че усилията на кабинета са фокусирани върху икономическото развитие на страната и подобряването на конкуренцията, за да може България да се върне на пътя на растежа.

Министър-председателят е акцентирал върху политиките на правителството – за насърчаване на предприемачеството и на инвестиционната активност, за намаляване на административната тежест и за подкрепата на малкия и среден бизнес. Премиерът е отбелязал още и увеличаването на заетостта като важна предпоставка за борбата с бедността.

Пламен Орешарски е обърнал внимание на необходимостта от реформи в образованието и здравеопазването, както и от връщане на доверието в институциите. По отношение на борбата с корупцията премиерът е заявил, че е важно да се противодейства на причините и предпоставките. „Такива мерки могат да се открият във всеки раздел на Управленската програма на кабинета“, подчертал е министър-председателят.

По отношение на конфликта в Сирия премиерът Орешарски е изразил надежда той да бъде разрешен с политически и дипломатически средства. Министър-председателят е обърнал специално внимание на въпроса с бежанците, който пряко засяга страната ни. Той е отбелязал,че ако интензитетът на потока от бежанци остане същият, ще бъдем принудени да потърсим помощ.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева е запознала посланиците с концепцията на кабинета за икономическа политика, основана на идеята за активни структурни реформи. Тя е подчертала, че фискалната дисциплина не е достатъчна за устойчив растеж и за нарастване на жизненото равнище на хората.

Вицепремиерът е акцентирала още върху разплащането с бизнеса. Даниела Бобева е изтъкнала, че до края на юли междуфирмената задлъжнялост е намаляла с 10%, а предприятията, които са забавили заплати - с 30%.

„Ефектът върху оживяването на икономиката вероятно ще се усети до края на годината или в началото на следващата година“, посочила е още Бобева.

Тя е акцентирала върху промените в закона за обществените поръчки и активния диалог с бизнес организациите и неправителствения сектор. По думите й фирмите, които кандидатстват за обществени поръчки, губят около 75% от времето си за подготовката на документи и част от мерките на кабинета са насочени за облекчаването на тази дейност и електронизацията на процеса.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
fallback