fallback

Борисов: Работа на управляващите е да осигурят кворум в Народното събрание

ГЕРБ и днес няма да се регистрира в пленарната зала, ако няма кворум, обясни лидерът на партията

09:28 | 26.09.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доказахме, че правителството не може да работи без депутатите на "Атака",  коментира в ефира на „Нова телевизия” бившият премиер Бойко Борисов. Според него неговата партия ГЕРБ няма задължение да осигури кворум за заседанието на Народното събрание. „Работа е на председателя на парламента да го направи”, заяви още лидерът на партията.

"Ако не могат да осигурят кворум, този парламент трябва да се разпусне", категоричен е Борисов и допълни, че и днес депутатите на ГЕРБ няма да се регистрират, ако няма кворум и депутатите не дойдат на работа. 

Той допълни, че ще поиска оставката на председателя на парламента Михаил Миков, защото е одобрил командировката на депутатите от „Атака” в Брюксел и така е провалил нормалното провеждане на заседанието на Народното събрание.

Бойко Борисов отрече тезата, че депутатите от ГЕРБ не се регистрират за заседанието и така провалят работата на управляващите, но и своя вот на недоверие. „Нашето искане е, ако имаме 18-етажна сграда, за комина”, обясни лидерът на партията и допълни, че са внесли вот на недоверие именно по тази тема,  защото „проблемът е най-видим”.

Борисов заяви още, че фундаментът на правителството е проблемната сфера и самото създаване на коалицията е грешно. По тази причина и кабинетът трябвало да подаде оставка, а опозицията в лицето на ГЕРБ пък щяла да продължи да внася още вотове на недоверие срещу управляващите.

Ако социологическите проучвания са верни, БСП трябва да проведе избори, защото е различно да се управлява  като първа политическа сила, посъветва още лидерът на ГЕРБ.

Бившият премиер коментира и темата за държавните пари, вложени в определен брой банки. Според Борисов неговото правителство е заварило ситуацията голяма част от държавните пари да са били вложени в банката на Цветан Василев. По време на неговото управление постепенно държавните средства в банката са намалели с 300 млн. лева.

„Не искахме да изтеглим изведнъж всички средства, за да не фалираме банката, в която има над 1 млрд. средства на българските вложители”, заяви той.

Бившият премиер обаче одобри нормативния акт, приет от служебното правителство, предвиждащ държавните предприятия да не държат повече от 25% от парите си в една банка.

Борисов заяви още, че няма промяна в отношенията си с Цветан Василев и Делян Пеевски. По време на неговото управление банкерът е представял инвеститори, а с Делян Пеевски е работил по проекти в смесени региони, обясни още бившият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
fallback