fallback

Преглед на печата за 26 септември

07:42 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поредни рокади в сделката за "Доверие" В. Капитал Daily

Продажбата на пенсионната компания "Доверие" вече постигна рекорд - по най-честа смяна в ръководството на кандидат-купувача й - регистрираното във Великобритания United Capital. Само за двата месеца от обявяването, че United Capital се е договорил с Vienna Insurance Group (VIG), купувачът вече има трети мениджмънт. Иначе акционерите са си трайно с офшорен произход. Справка в британския търговски регистър показва, че тази седмица ръководството отново е било сменено. От него излиза американският адвокат Дебора Стърман, която в края на юли и началото на август бе в България да обясни, че United Capital има сериозни инвестиционни амбиции за "Доверие" и зад купувача стои и голямата инвестиционна компания LJ Capital.

Българското образование масово произвежда излишни кадри В. Сега

В България има драстично несъответствие между нуждите на пазара на труда и търсенето на квалифицирани кадри. Това посочва Европейската комисия в доклада си за конкурентоспособността, озаглавен "Няма растеж и работа без промишленост". Годишно търсенето на квалифицирани кадри с инженерни и технически специалности се оценява на 64 000, докато наличните са почти три пъти по-малко - 23 000. В същото време завършилите икономика и стопанско управление са 46 000, докато търсеният брой такива кадри е само 23 000. Завършилите хуманитарни специалности са 24 000, а нуждата от такива специалисти се оценява на 2000 годишно, посочва докладът. В същото време общо инвестициите в образование у нас са 3% от брутния вътрешен продукт - близо два пъти под средните за ЕС 5.6%.

София ще обсъжда нов спасителен план за губещото "Озеленяване" В. Сега

Столична община ще обсъди идеи за преструктуриране на общинската фирма "Озеленяване". Причината за това е, че с всяка изминала година дружеството отчита все по-големи загуби, защото не е конкурентно на частните фирми в дейността по поддръжка на паркове и градини. Идеите за реформи са на изпълнителния директор на дружеството Добрин Александров, който предлага то да се занимава занапред само с производство на цветя.

Вдигат крепости с пластмаса В. Стандарт Крепости у нас се реставрират с пластмаса. Вместо да използват естествени материали, както изисква Венецианската харта, строители пестят пари с полимерни плоскости, алармираха археолози. Възстановката на крепостта "Кракра" по тази технология вдигна накрак цял Перник. Хората настръхнаха, защото сдружението "БЕФТ - Пи ес инвент" вдига зидове на твърдината с полимерни плоскости. Пращаме сигнал до Европейската комисия, заяви вчера водачът на градското недоволство Вихрен Матев. Той припомни, че проектът се финансира с европари и е за 4,2 млн. лв. "Това явно безумие с полимерите струва милиони, трябва да се прекрати", възмути се и шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

70 иновации представят на панаира в Пловдив В. Новинар

Над 70 иновации ще бъдат представени на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 27 септември до 2 октомври. Посетителите ще могат да видят уреди за пречистване на въздух и вода без химическо третиране, различни технологии в машиностроенето, енергетиката и др. Екология, пестене на енергия, нови строителни материали, антикризисни решения са само част от областите, с които се занимават фирмите изложители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
fallback