fallback

Прокуратурата потвърди за злоупотреби в енергетиката

Имало е и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта "Белене"

15:47 | 23.09.13 г. 13

Прокуратурата официално потвърди, че са извършени злоупотреби в областта на енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта АЕЦ "Белене".

Въпреки наложения мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", двама от бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) не са предприели процедура по спиране на плащанията, казва се в позиция, публикувана на сайта на прокуратурата. Съобщението идва само три дни след съвместната акция на Софийска градска прокуратура, ДАНС и МВР.   От прокуратурата са установили, че след спирането на проекта на 29.03.2012 г., с решение на Министерския съвет, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" са били превеждани суми в размер на около 950 000 евро на месец за извършване на строителен надзор по проекта.

„Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията“, казва се в съобщението на държавното обвинение.

В началото на август 2013 г. в Софийската градска прокуратура (СГП) е постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката и по-конкретно - при изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната. Въз основа на съдържащите се в доклада данни на 09.08.2013 г. СГП е образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъплениe по длъжностно присвояване в особено големи размери.

На 19.09.2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи, което е довело и до акцията от 20 септември по претърсване и изземване от офисите на „Уорли Парсънс”, „Риск Инженеринг” и НЕК ЕАД.

В хода на операцията са били задържани за 24 часа, по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), Иво Лефтеров и Крум Анастасов (бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД) и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс” – Събин Събинов, уточнява се в съобщението.

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения. Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция, посочват още от прокуратурата.   След запознаване с иззетата документация и детайлния й анализ ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата, казва се още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 07.09.22 г.
fallback