fallback

Орешарски: Най-добрата социална политика е осигуряването на заетост

Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове, отбеляза в интервю премиерът

14:44 | 21.09.13 г. 14

Социалните политики са нещо добро, но най-добрата социална политика е да осигурим заетост на хората – сами да могат да се справят, а не да разчитат на помощта на държавата, която винаги е недостатъчна. Това заяви в интервю за БНР министър-председателят Пламен Орешарски. Той изтъкна като положителни групата мерки, които са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на една по-конкуретна политическа среда. 

"Разбирам, че мерките са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент. Успяхме да актуализираме бюджета, така че да осигурим една част от източниците за социалните мерки. Но по-важното, да създадем предпоставки за нормализиране на управлението на публичните финанси – и за превъртането на дълга, и за разплащане на заварени задължения към бизнеса. Напреднахме и в тази посока. Разплатихме някои от тях, други ще се стремим да разплатим в съкратени срокове. Имаме доста мерки и в областта на здравеопазване, образование, но те на този етап не са толкова видими”, допълни премиерът.

"Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове. Подчертавам, че има още какво да се работи по този въпрос. Нашата амбиция е следващата година по-скоро забавянето на ДДС трябва да бъде изключение, а не правило, както беше в последните години“, допълни още Пламен Орешарски.

По думите му през 2014 г. фискалната картина ще продължи да бъде напрегната. "Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в сравнение с тази година. Така че не бихме могли да внесем качествен обрат в социалните политики и в разходните направления на държавата. Но ще се опитаме да засилим защита на най-уязвимите групи, на тези които по дефиниция не могат сами да се оправят – пенсионерите, хората с увреждания, подрастващите. Ще положим малко повече внимание за образованието, като доста важен сектор не само за социалното ни развитие, а и за икономическото развитие. Образованието е ключ към конкурентоспособност, особено в днешния конкурентен свят, в който дори нации от трети страни вървят много бързо", отбеляза още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
fallback